svadba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ali stopa brakova u Kini stalno opada i 28-godišnjakinja, koja vodi fotografski studio u centralnoj provinciji Henan, osetila je potrebu da proširi svoj tok prihoda kako bi iskoristila rastući trend: razvod.

Osim što ljubavnici razmenjuju zavete, ona sada fotografiše parove koji žele da obeleže, a u mnogim slučajevima i proslave, kraj svog braka.

Zvanični podaci pokazuju da stope brakova u Kini padaju, godišnje opadaju sa oko 13 miliona u 2013. na ispod 7 miliona u 2022, što je najniže od početka evidencije 1985. godine, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Zemlja je prošle godine zabeležila blagi rast, na 8 miliona, ali vlasti su i dalje zabrinute zbog tog trenda, navodi CNN.

U međuvremenu, broj razvoda je porastao, dostigavši rekordnih 4,7 miliona u 2019. godini, više od četiri puta više nego pre dve decenije.

Vlada je pokušala da preokrene rast, nametnuvši novi zakon 2021. koji zahteva da parovi prođu kroz 30-dnevni period "hlađenja" pre nego što se razdvoje. To je dovelo do privremenog pada, ali je broj razvoda od tada ponovo skočio, za 25 odsto više u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci.

Fabrika za razvod

svadba

Foto: Shutterstock

 

 

U fabrici udaljenoj 60 milja od kineske prestonice Pekinga, Liu Wei i njegov tim vode posao koji pomaže razvedenim parovima da unište dokaze o svom braku.

Lica na starim fotografijama venčanja su ofarbana sprejom, kako bi se osiguralo poštovanje privatnosti, pre nego što se bace u drobilicu zajedno sa drugim uspomena.

Za one koji očajnički traže zatvaranje i da nastave dalje, ceo proces se snima.

Liu je rekao da se ponekad oseća kao doktor, jer mora da prolazi kroz razdvajanje bez previše emotivnosti.

Njegove usluge, koje koštaju između 8 i 28 dolara, bile su u tolikoj potražnji da "posao napreduje", rekao je. Otkako je njegova fabrika otvorena 2021. godine, već je uništio fotografije sa venčanja za oko 2.500 parova, piše b92.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading