Dusko Jovanovic
Foto: Alo/Alo

Koliko košta dobrovoljno zdravstveno osiguranje?  

Kod nas se najčešće kupuje osnovni paket, koji košta oko 25-30 evra mesečno, a pokriva troškove lečenja do 2000 evra godišnje. Ovo, uz podatak o rastu prodaje te polise, potvrđuje da najveći potencijal ima dobrovolјno zdravstveno osiguranje. Osnovni razlog je kriza koju je pandemija izazvala, jer su državne ustanove uglavnom brinule o obolelima od korone, dok su ostali imali problem da obezbede i osnovne preglede, dodaje generalni sekretar UOS.  

Dusko Jovanovic

Alo

 

Jovanović kaže i da u Srbiji postoji oko 4000 privatnih zdravstvenih ustanova i da smo po tome najrazvijeniji u regionu. Šta sprečava porast broja osiguranih, preko ove polise? 

Najveći problem većeg rasta broja građana koji se opredeljuju da preko osiguravajućih društava koriste usluge privatnih zdravstvenih ustanova jesu cene medicinskih usluga. One se menjaju kvartalno, čak i češće, a premija je fiksna za godinu dana. Taj problem treba rešiti i predloge očekujem na predstojećoj Konferenciji. Tu je i problem sa kvalitetnim kadrovima na našem tržištu i neadekvatnom razmenom podataka svih zdravstvenih ustanova.  

Da li postoji mogućnost da državne i privatne zdravstvene ustanove na neki način rade zajedno, u korist građana?  

Državno i privatno zdravstveno osiguranje delimično su već integrisani. Iako se dobrovolјno osiguranje vezuje za privatne ustanove, pojedine državne već funkcionišu kao privatne. Ipak, nedostaju im oprema i kadar. Očekujemo da na „Srpskim danima osiguranja“ saznamo dokle se stiglo sa potrebnim izmenama zakona i da li osiguravači mogu da budu moderator veće integracije dva zdravstvena sistema. Smatramo da bi svi građani Srbije morali da dobiju priliku da koriste i usluge privatnih zdravstvenih ustanova – preko firme, lične polise ili preko RFZO.   

Pominjete kadrove. Da li osiguranje, generalno, ima problem sa kadrovima kao mnoge druge industrije? 

I u našem sektoru se osećaju promene na tržištu rada, kako u kvantitetu tako i kvalitetu kadrova za posao. Najteže je doći do najboljih IT stručnjaka i prodavaca osiguranja, koji su u godinama ubrzane digitalizacije i rasta prodaje, najbitniji. O tom problemu, moramo što pre da razgovaramo i da pronalazimo rešenja. 

Govoreći o Konferenciji, koja će biti održana od 26-29. novembra na Zlatiboru, Jovanović kaže da su za naziv odabrane reči “Pustite juče...” kao inspiracija svima da naprave iskorak u razmišljanju i da što pre počnu sami da brinu o imovini, svom i zdravlju najbližih. Pomoć države u kriznoj situaciji ili posle neke katastrofe je dobrodošla, ali nije njen zadatak da nadoknađuje štetu, kaže Jovanović. 

Na “Srpskim danima osiguranja” biće organizovano još 10-ak predavanja. Generalni sekretar UOS najavljuje da će biti otvorena diskusija na aktuelne teme i da će se razgovarati o pitanjima koja su najvažnija za razvoj tržišta osiguranja, između ostalog i o neophodnosti izmena pojedinih zakonskih rešenja.  Uostalom, dodaje Jovanović, zahvaljujući odabiru tema i predavača, Srpski dani osiguranja su za kratko vreme postali jedna od najvećih konferencija o osiguranju na ovim prostorima.  

Koji je značaj Srpskih dana osiguranja? 

Krećemo se ka željenom nivou na kojem nećemo pitati da li da se osiguramo, već ko nudi najbolje uslove. Značaj Konferencije je u edukaciji, kao i u unapređenju tržišta i razvoju struke, jer time ubrzavamo put do željenog cilja, pre svega u interesu građana..  

Broj državnih zdravstvenih ustanova, ne prati potrebe građana, poručuju iz Udruženja osiguravača Srbije  

UOS će u petak organizovati Konferenciju povodom 40 godina izlaženja stručnog časopisa „Tokovi osiguranja“. Udruženje je, početkom godine, preuzelo časopis od „Dunav osiguranja“, redizajniralo ga i dodatno podiglo kvalitet i broj radova.  

 

I ove godine “Srpske dane osiguranja” pratiće oko 400 posetilaca 

Direktan prenos Konferencije možete pratiti na Youtube kanalu UOS  

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading