Siniša Mali
Foto: Alo/Ministarstvo finansija

"Rebalans budžeta, o kojem rasprava u Skupštini Srbije počinje sutra, predložili smo prvenstveno zbog većih prihoda koje smo ostvarili od početka godine i koje sada želimo adekvatno da rasporedimo. Imamo 133 milijarde dinara veće prihode od planiranih i želimo da ih preusmerimo na ono što nam je u ovom trenutku prioritet, a to su, između ostalog, veća sredstva za podsticanje nataliteta, poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu, zaštitu životne sredine", poručio je na početku razgovora za Kurir ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali ističe da je deo novca, kao što je i obećano, namenjen za veća izdvajanja za roditelje, za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta.

"Želimo da pokažemo koliko su deca, majke, porodica, važni i da je država uvek tu za njih, spremna da im pomogne. Tu su i veća sredstva za kapitalne investicije, čak 111 milijardi dinara više za kapitalne projekte u odnosu na inicijalni budžet za ovu godinu. Tolika sredstva za kapitalne projekte izdvajamo jer znamo da više kapitalnih projekata ubrzava priliv stranih direktnih investicija, obezbeđuje povoljniji ambijent za domaća ulaganja privatnog sektora, doprinosi daljem rastu BDP, a naravno i poboljšanju kvaliteta života građana. Moram da istaknem i da sam ponosan što, uprkos svim globalnim izazovima i previranjima, ni od jednog kapitalnog projekta nismo odustali, već nesmanjenim intenzitetom radimo na izgradnji i modernizaciji Srbije. U rebalansu budžeta, između ostalog, izdvajamo i sredstva za nabavku francuskih borbenih aviona tipa "Rafal", koji će znatno povećati operativne sposobnosti naše vojske i našoj zemlji pružiti veću bezbednost. Imamo i veća izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od 18 milijardi dinara, za 28,7 milijardi dinara veća izdvajanja za zdravstvo, budžet Ministarstva zaštite životne sredine se povećava za oko tri milijarde dinara, izdvajanja za prosvetu su veća za 12 milijardi dinara, veća su izdvajanja za kulturu i nauku", istakao je Mali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading