evropska unija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Poslovna aktivnost u proizvodnoj i uslužnoj industriji u obe zemlje – najvećoj i drugoj po veličini ekonomiji u Evropi – pala je mnogo više nego što se očekivalo u septembru, pokazali su podaci.

U Nemačkoj, HCOB kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji meri poslovnu aktivnost u oba sektora, pao je sa 48,4 u avgustu na 47,2 u septembru, što je najniži nivo za sedam meseci i ispod očekivanja od 48,2.

U međuvremenu, u Francuskoj, kombinovani PMI je u septembru dostigao osmomesečni minimum od 47,4, što je pad sa 53,1 u avgustu i ispod očekivanja od 50,6. Očitavanje iznad 50 ukazuje na širenje, dok cifra ispod ukazuje na kontrakciju privrede.

Za zonu evra u celini, "Es end Pi global", koji prikuplja podatke, saopštio je da je poslovna aktivnost u zoni jedinstvene valute smanjena u septembru prvi put za sedam meseci, pala na 48,9 u septembru sa 51 mesec ranije.

PMI – merilo ekonomske aktivnosti u regionu – najnovije su brojke koje ukazuju na naglo usporavanje tradicionalnih pokretača rasta u Evropi, pri čemu se i Nemačka i Francuska suočavaju sa političkim potresima i ekonomskom neizvesnošću kod kuće.

"Veliki pad kompozitnog PMI-a u evrozoni sugeriše da privreda naglo usporava, da je Nemačka u recesiji i da je podsticaj na Olimpijskim igrama u Francuskoj bio samo trzaj", rekao je za Si-En-Bi-Si Endrj Keningem, glavni evropski ekonomista u "Kapital ekonomiksu".

"S obzirom da nova francuska manjinska vlada sada planira da značajno pooštri fiskalnu politiku, izgledi za rast u Francuskoj izgledaju sve lošiji", primetio je Keningem, dok je za Nemačku rekao da ankete takođe sugerišu da "Nemačka tone sve dublje u recesiju".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading