Siniša mali
Foto: Alo/Printscreen

- Tokom dva dana govorio sam u raspravi da nam je prosečna zarada po poslednjem podatku iz juna 818 evra. Evo, za samo mesec dana, 20 evra više. Potpuno smo u dinamici da do kraja godine imamo prosečnu zaradu u Srbiji više od 900 evra, da krajem naredne godine bude iznad 1.000 evra i do 2027. godine, kroz program Srbija 2027, da nam prosečna zarada pređe nivo od 1.400 evra - rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Mali je podsetio da je u vreme bivše vlasti prosečna zarada bila 330 evra, i to za one srećne koji su imali priliku da rade, imajući u vidu da je stopa nezaposlenosti bila 25, 9 odsto 2012. godine.

Mali se osvrnuo na komentare opozicije u parlamentu tokom sednice Skupštine Srbije o rebalansu budžeta za ovu godinu.

- Bio je komentar, nikad veće plate, nikad veće penzije, ali vrede nikad manje. To je rekao poslanik iz stranke koja je do 2012. godine apsolutno dominirala ekonomskom politikom i slikom Republike Srbije. Tada je pola miliona ljudi ostalo bez posla, devizni kurs je otišao sa 80 na 120 dinara, a minimalna zarada je bila 15.700 dinara - rekao je Mali.

Đilas izazvao polemiku, Mali: Sada za prvo dete 500.000, u njihovo 32.000 dinara

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas tokom polemike sa Draganom Đilasom u skupštini da Đilas licemerno govori o rebalansu budžeta i istakao da predloženi zakon za pomoć porodicama sa decom predviđa jednokratnu pomoć od 500.000 dinara za prvo dete, dok je u vreme bivše vlasti u Beogradu to bilo 32.000 dinara.

- Zakon koji je danas, poštovani poslanici pred vama, kaže da će svako prvorođeno dete dobiti jednokretnu naknadu od 500.000 dinara od države Srbije, svako drugorođeno 600.000 dinara. U vreme uvaženog narodnog poslanika (Đilasa), jednokretna naknada za prvorođeno dete bila je 32.000 dinara. Pa zašto, majstore, to nisi uradio dok si bio 12 godina na apsolutnoj vlasti u našoj zemlji - poručio je Mali tokom skupštine rasprave.

Mali je naveo da su kada je Đilas bio gradonačelnik u Beogradu 11 meseci kasnile isplate porodiljama, trudnicama.

- Toliko o toj brizi prema majkama, trudnicama, porodiljama i tako dalje - naveo je ministar.

Mali je rekao da je je bivša gradska vlast naplaćivala građanima vrtić za decu i više nego što je bilo propisano, zbog čega su roditelji podnosili tužbe i grad je morao da ipslati 45 miliona evra.

Za vreme ove vlasti, vrtići su danas u Beogradu besplatni, poručio je Mali.

Ministar je podsetio da je Dragan Đilas vodio ranije Nacionalni investicioni plan.

- Sećate li se bilo kakvih efekata tog plana? Osim toga da su oni zaradili pare, uzeli novac. Da li se bilo ko sveće tog uzalud potrošenog novca građana Srbije? Pri čemu imate izjavu Međunarodnog monetarna fonda koji je predložio hitno obustavljanje svih projekata iz tog plana, jer će oni poništiti sve pozitivne efekte reformi - rekao je Mali.

Kazao je da su za vreme bivše vlasti bile minimalne investicije u infrastrukturu.

- Jedva smo preživljavali, ali zato su se oni kao pojedinci bogatili. I to je ta najveća i ogromna razlika u politici koju sprovodimo danas i u politici koju ste imali priliku da vidite do 2012. godine. Pustoš, zakatančene fabrike, zatvorene fabrike, ljude koji su ostali bez posla. Danas imate Srbiju koja je stabilna, koja je jaka, koja investira nikada više, koja ima rekordan broj zaposlenih, rekordno nisku stopu nezaposlenosti, koja se potpuno promenjala kada su strane i direktne investicije u pitanju - naglasio je Mali.

Predsednik stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je prethodno da će ta stranka glasati za zakon kojim se povećavaju sredstva za roditelje kada dobiju dete jer je svako davanje u te svrhe dobro, ali da neće podržati rebalans.

Kako je rekao, u rebalansu je moralo je da bude povećanje plata prosvetnim i zdravstvenim radnicima do nivoa 120.000 za prosvetne radnike, početne plate i 180.000 početne plate za lekari.

- Morali su da budu besplatni udžbenici i obroci za sve đake u Srbiji. Pomoć za starije od 65 godina koje nemaju primanja, osnivanje alimentacionog fonda, sredstva za zakon roditelj-negovatelj, ulaganja u poljoprivredu i energetiku kako bi povratili prehrambeni i energetski suverenitet - rekao je Đilas.

On se takođe založio za ukidanje akciza na struju, smanjenje akciza na gorivo, drakonsko oporezivanje kladionica i kockarnica, porez na ekstra pofit, povećanje rudne rente.

Đilas je rekao da predstavnici vlasti danas sigurno bolje žive nego ranije i zapitao od kog novca predsednik Srbije nosi skupu garderobu, kako tvrdi farmerke od 1.800 dolara, a nastavnicima ne može da se obezbedi plata od 120.000 dinara.

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Milenko Jovanović, odgovarajući Đilasu, ocenio je da Đilas izigrava "modnog stilistu" predsednika Republike i poručio da on nema prava da priča o poštenju.

- Ja bih razumeo da nama predavanja ovde o poštenju i korupciji drži neko ko nije 11. jula 2004. godine postao direktor Narodne kancelarije, a onda u septembru iste godine osnovao kompaniju koja se zvala Multikom i koja je u periodu dok je bio na vlasti zaradila, kako je sam priznao i rekao da se ponosi time, 619 miliona evra - rekao je Jovanov.

Dodao je da se tu priča ne završava, jer je Multikom kupio firmu Big Print.

- Tu firmu isto je kupio dok je bio na vlasti, a gledajte s kim je ta firma radila dok je bio grado načalnik Beograda. Ta firma pružala usluge Skupštini grada Beograda, opštini Novi Beograd, većini beogradskih pozorišta: Atelje 212, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište i Jugoslovensko dramsko pozorište, Turistička organizacija grada Beograda, Biblioteka grada Beograda, Kulturi centar grada Beograda, Dom omladine, Dom Zdravlja Rakovica - naveo je Jovanov.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Đilas ništa nije rekao o predloženom rebalansu budžeta, već da je vrhunac njegove kritike bio koje patike nosi predsednik Vučić.

- Zanimljivo je da Đilas nije merio cene kravata Aleksandra Vučića kada je bio predsednik Košarkaškog saveza Srbije, pa je Vučiću dodeljivao plakete, diplome, zahvaljivao mu se na onolikoj pomoći kako je spasao srpsku košarku. Tad je bio odličan i tada mu nije bilo bitno šta oblači ili kako oblači - rekao je Vulin.

Kako je rekao, ako počnemo da računamo koliko je Đilas zaradio, dok je bio na vlasti, doći ćemo do 619 miliona evra.

- Da li treba da vas podsetim šta je Savet za borbu protiv korupcije govorio o gospodinu Đilasu. Jer treba da podsetimo koga je pokojna Verica Barać okrivila kao nosioca korupcije, kao nosioca medijske kontrole u Srbiji, kao nosioca svih zloupotreba. I sad slušamo Đilasa koji nam objašnjava kako se on bori protiv korupcije, kako bi on dao plate penzionerima, plate prosvetnim radnicima, veće penzije itd - rekao je Vulin.

Dodao je da je Đilas imao 12 godina prilike da to i uradi, ali da nije to uradio ni jedan jedini put.

Vulin je takođe rekao da su se nekad, kada su u Skupštini Srbije raspravljali sa osnivačima Demokratske stranke, morali pripremati za to, dok to danas nije slučaj prilokom rasprave sa predstavnicima opozicije.

Replicirajući prethodnim govornicima Đilas je rekao da od Malog nije dobio odgovor gde je stavka u budžetu o fundusu garderobe o kome govori predsednik, a na kritike da u vreme vlasti DS nije ništa urađeno odgovorio je da su činjenice drugačije navodehi porijekte kao što su tri mosta, četiri doma zdravlja, besplatni udžbenici...

- Pričaju vam o markama pantalona, garderobe, a za to vreme njihove kompanije rade i koriste sistem i bogate se. a vi nemate ništa - rekao je Jovanov i naveo da građani nemaju ništa od toga već od rebalansa budžeta, zakona o pomoći porodicama sa decom, onih stvari koje će dovesti do povećanja plata i penzija, do investicija.

On je rekao da nema u zemlji dovoljno novca da bi jedna privatna kompanija, čoveka koji se nalazi na vlasti, zaradila 619 miliona evra, a da dobijete put, rekonstruisanu školu, popravljenu bolnicu.

- Ne može i jedno i drugo. Oni su izabrali sebe - ocenio je Jovanov.

Vulin je ocenio da se ovde politika svodi na nivo ličnih uvreda, a da nema ideologije, nema ideja, nema predloga, nema stava.

- Ovde smo imali tiradu i salvu frustracija prema Aleksandru Vučiću, prema nama koje smatraju najbližim saradnicama predsednika Vučića, ali nijednu realnu i ozbiljnu kritiku predloga rebalansa budžeta - rekao je Vulin.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (17)

Loading
Ivica

25.09.2024 15:23

Ako uporedimo platu u prethodnoj vlasti videćemo drastičan rast tokom ovih godina.

Ruska bokerica

25.09.2024 15:30

Prosečna plata u julu iznosila 97.835 dinara, odnosno 836 evra izjavio je dokazima za to Siniša Mali ministar finansija.

Nemanja

25.09.2024 15:31

Povećanje prosečne plate na 836 evra samo potvrđuje koliko se ekonomska situacija u Srbiji poboljšava iz meseca u mesec. Uz ovakav tempo, možemo očekivati još veći rast i bolji životni standard za sve građane.

Ruska bokerica

25.09.2024 15:32

Za vreme bivše vlasti opozicione prosečna zarada bila 330 evra, i to za one srećne koji su imali priliku da rad jer je opozicija otpustala narod sa posla zatvarajuci fabrike.

Bravo

25.09.2024 15:33

Evidentno je povećanje životnog standarda, ovo je veliki uspeh za vladu. Obećano ispunjeno

Ruska bokerica

25.09.2024 15:33

Stopa nezaposlenosti bila jedva 25, 9 odsto 2012. godine kada su ovi izdajnici iz opozicije vladali Srbijom.

sanja

25.09.2024 15:38

Plate u Srbiji su iz godine u godinu sve veci i to se ne moze osporiti jer je zivotni standard sve bolji.

laki

25.09.2024 15:39

Sve vece plate su pokazatelj da vlast vodi dobru ekonomsku politiku.

maja

25.09.2024 15:40

Vazno je da se vodi dobra ekonomska politika i da imamo rast BDP sto samim tim rezultira povecanjem plata.

sandra

25.09.2024 15:42

Plate su sve vece sto pokazuje da aktuelna vlast vodi dobru ekonomsku politiku.

nikola

25.09.2024 15:43

Plate su sve vece, u julu skoro 850 evra, zivotni standard je sve bolji.

boris

25.09.2024 15:49

Prosecna plata u julu je bila skoro 850 evra sto pokazuje da se novcem raspolaze domacinski i da vlast vodi dobru ekonomsku politiku.

nesa

25.09.2024 15:50

Zivotni standard u Srbiji je neuporedivo bolji nego do 2012 i to je cinjenica, neuporedivo se danas bolje zivi.

Maja

25.09.2024 15:53

Ministar finansija, Siniša Mali je izjavio da je prosečna plata u julu bila 97.835dinara sto je mnogo veća nego u vreme prethodne vlasti.