dolar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prvi datum u poreskom kalendaru za deseti mesec tekuće godine je ponedeljak, 7. oktobar. Do tada izvođači estradnog programa imaju obavezu da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima za septembar o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike, ali i drugih zabavnih programa. Dokument se podnosi na obrascu OZU.

Do istog datuma poslodavci moraju da dostave obaveštenja na obrascu IOSI o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplate sredstva.

Za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, na obrascu PP-PPNO, dat je rok do 10. oktobra. Isti datum važi i za dostavljanje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

uplata

Foto: Shutterstock

 

 

Veliki broj obaveza treba izmiriti do sredine meseca, tačnije 15. oktobra.

Svi oni koji se bave samostalnom delatnošću do tog dana moraju da plate akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Isti datum Poreska uprava odredila je kao krajnji rok za plaćanje poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za treći kvartal 2024. godine.

Sveštenici, verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri, moraju da plate doprinose da bi izbegli kazne do 15. oktobra.

uplata

Foto: Shutterstock

 

Isti rok važi i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

PDV obveznici na obrascu PPPDV podnose poresku prijavu i plaćaju PDV za prethodni mesec, takođe na obrascu PID PDV 1 podnose prijavu ako je u septembru ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Kada je reč o obveznicima koji PDV plaćaju kvartalno, poslednji dan za ispunjavanje obaveze je 15. oktobar. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

uplata

Foto: Shutterstock

 

 

“Podnošenje Obrasca PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u trećem tromesečju ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo, obavezno je do sredine oktobra, tačnije do 15.”, navode iz Poreske uprave.

Isti datum u poreskom kalendaru upisan je kao poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Do istog dana ostale su obaveze izmirenja još dva nameta. Prva je podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA, dok je druga obračun akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

uplata

Foto: Shutterstock

 

 

Poslednji dani oktobra – 30. i 31. određeni su u poreskom kalendaru kao rokovi do kada treba izmiriti četiri različite obaveze.

Do 30. oktobra podnosi se poreska prijava na obrascu PP OPO-K i plaća obaveza za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za treći kvartal 2024. godine.

Za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2025. godinu kao poslednji dan određen je 31. oktobar, ali i za dostavljanje poreske prijave na obrascu PPP-PD i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za septembar.

Isti datum određen je i za naplatu akcize obračunate za period od 1. do 15. oktobra, piše Biznis.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading