kovanice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukoliko do takve katastrofe ne dođe, njegova kolekcija bi mogla da bude prodata tek posle jednog veka kako bi naslednici Bruunovog bogatstva mogli da koriste sredstva. Sto godina kasnije, ta neverovatna kolekcija je konačno ugledala svetlost dana i izašla na aukciju.

Prva prodaja Bruunove lične kolekcije održana je u septembru 2024. u Kopenhagenu, gde je prvi set od 286 lotova prodat za ukupno 14,82 miliona evra (16,5 miliona dolara). Ukupna kolekcija broji čak 20.000 komada novčića, a prema procenama aukcijske kuće Stack's Bovers, prodaja svih lotova biće najveća prodaja numizmatičke kolekcije u istoriji, ukupne vrednosti preko 72 miliona dolara.

kovanice

Foto: Shutterstock

 

Skriveno blago

Lars Emil Bruun, poznat po svom bogatstvu zarađenom u trgovini puterom, takođe je bio strastveni kolekcionar novčića. Ljubav prema numizmatici započela je 1859. godine, kada je kao dete nasledio prve novčiće od svog preminulog strica. Taj mali nasleđeni dar bio je početak dugogodišnje strasti koja će ga dovesti do osnivanja Danskog numizmatičkog društva 1885. godine.

Ali iza ove strasti stoji duboka briga za budućnost danske kulture i nasleđa. Nakon što je video uništenje i haos tokom Prvog svetskog rata, Bruun je počeo da strahuje da bi slična sudbina mogla zadesiti dansku kraljevsku kolekciju novčića i medalja. Iz tog razloga je odlučio da sakrije svoju zbirku kako bi, u slučaju uništenja nacionalne zbirke, njegova mogla da posluži kao vredna zamena.

kovanice

Foto: Shutterstock

 

Njegova volja, međutim, nije bila samo izraz brige za nacionalnu baštinu. Ustanovio je i pravilo da se zbirka ne sme prodavati pre sto godina, čime je osigurao da se njegova zaostavština nastavi, ali i da njegova porodica posle tog vremena može imati koristi od ovog blaga. Bruunov genije nije bio samo u sakupljanju novčića, već i u viziji kako ih sačuvati za budućnost.

Aukcija veka

Skoro sto godina nakon što je njegov testament stupio na snagu, Bruunova kolekcija je konačno na aukciji. Aukcijska kuća Stack's Bovers, specijalizovana za retke novčiće, najavila je da će se kolekcija prodavati u fazama, a prvi lotovi su privukli veliko interesovanje kolekcionara širom sveta.

Jedan od najzanimljivijih novčića koji se našao na aukciji bio je zlatnik iz 1496. godine, plemić kralja Hansa, koji je odmah postavio novi svetski rekord za skandinavski novčić prodat na aukciji. Ovaj jedinstveni novčić iz vremena Kalmarske unije, kada su Danska, Norveška i Švedska bile pod jednom krunom, prodat je za 1,2 miliona evra, premašivši sve dosadašnje procene.

kovanice

Foto: Shutterstock

 

Mat Orsini, direktor svetske i antičke numizmatike u Stack's Bovers, rekao je da je novčić prava zvezda prodaje zbog svoje istorijske važnosti. „To je prvi zlatnik koji je iskovala Danska, prvi datirani novčić Kraljevine Danske i jedinstven je u privatnim rukama“, rekao je Orsini.

Aukcija nije samo istorijski trenutak za tržište novčića, već i važna prilika za sve ljubitelje istorije i numizmatike da vide retke predmete koji su decenijama bili skriveni od očiju javnosti. Kolekcija je poslednjih meseci putovala na razne numizmatičke sajmove, a neposredno pre aukcije, novčići su bili izloženi u galeriji u Kopenhagenu, što je izazvalo veliko uzbuđenje među kolekcionarima.

Istorija iza novčića

Bruunova ljubav prema novčićima nije bila samo materijalna. Verovao je da skupljanje novčića nudi mogućnost da se pobegne od svakodnevnih briga i poslovnih problema. „Najbolja stvar kod sakupljanja novčića je da kada ste uznemireni ili se osećate nemirno, odete i pogledate svoje novčiće, a zatim se smirite proučavajući ih iznova i iznova“, rekao je Bruun jednom u jednom danskom časopisu. Verovao je da proučavanje novčića krije neku vrstu terapije koja donosi unutrašnji mir.

kovanice

Foto: Shutterstock

 

 

Kao čovek koji se obogatio u trgovini puterom, Bruun je uvek govorio da nikada ne može da zamisli da radi samo jedan posao do kraja života. Za njega kovanice nisu bile samo investicija, već i izvor intelektualne stimulacije i zadovoljstva.

Njegova poslovna priča je takođe vredna divljenja. Iako je odrastao u porodici gostioničara i zemljoposednika, u mladosti se suočio sa porodičnim finansijskim problemima i dugovima. Uz pomoć zajma pokrenuo je sopstveni biznis u industriji putera, što mu je omogućilo da stekne bogatstvo i kasnije stvori jednu od najvećih kolekcija novčića na svetu, piše CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading