2 evra
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

Evro novčići nisu samo sredstvo plaćanja; oni takođe mogu imati značajnu vrednost za kolekcionare. Bilo da je reč o posebnom izdanju ili novčiću sa greškom u štampanju, neki od ovih novčića mogu dostići visoke sume na tržištu kolekcionara. Jedan takav primer dolazi iz Nemačke, gde je dvoevro novčić postao dragocenost za mnoge zaljubljenike.

U Nemačkoj, dva evra novčić sa motivom Kölner Doma privukao je pažnju kolekcionara. Novčić, odštampan 30 miliona puta, stekao je izuzetnu vrednost zbog greške u proizvodnji. Izdati 2011. godine, ovi novčići su ušli u opticaj sa nepravilnostima u reljefu, kao što su nepravilni motivi ili vidljive ogrebotine, što ih čini "neispravnim". Ova određena greška uzrokovala je rast vrednosti ovih novčića, pri čemu su neki prodavani za čak 2.500 evra na eBay-u. Ograničeno znanje o broju neispravnih novčića u opticaju doprinosi njihovoj privlačnosti i poželjnosti među kolekcionarima.

Još jedan traženi komad u svetu retkih evro novčića dolazi iz Vatikana. Dva evra novčić koji obeležava Svetski dan mladih u Kelnu 2005. godine prikazuje nemačku zgradu, što ga čini jedinstvenim dodatkom svakoj kolekciji. Sa samo 85.000 ovih novčića štampanih, čak i oni bez štamparskih grešaka mogu dostići vrednost od preko 200 evra na tržištu kolekcionara, što pokazuje premiju koja se daje retkosti i istorijskom značaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading