Porodica Gašević gaji povrće kao niko drugi: Ovde nema prskanja plodova, evo u čemu je tajna
Kako bi se zdravije hranili i konzumirali povrće bez pesticida Milena i Miljan Gašević iz Niša upustili su se u akvaponiju. Reč je o sistemu simbioze biljaka i životinja, a njihova saradnja podrazumeva da riba đubri biljku, a biljka filtira vodu za ribu.
Na 200 kvadrata plastenika imaju 600 sadnica paradajza i 400 paprike, a u dva velika bazena imaju oko 500 šarana.
Akvaponija kao simbioza riba i biljaka omogućava da se biljke gaje na šljunku, kako bi se izbeglo zagađenje iz zemlje. Voda ide iz rezervoara za uzgoj riba u kadu za uzgoj biljaka. Biljke se hrane iz vode i tako je prečišćavaju, i čista voda se vraća ribama.
- Ovakav način proizvodnje prvo pomaže samoj biljci zato što je riblje đubrivo izuzetno kalorično i pomaže samoj biljci da brže raste, da daje kvalitetniji plod, da duže može plod da rađa. Zatim, štiti samu biljku. Biljci je potrebno manje zaštite. Ovo je znači nešto najpribližnije prirodi što postoji - kaže Miljan.
Gaševićima su glavni motivi za pokretanje ovakve proizvodnje bili zdravlje dece i kvalitetna ishrana.
- Mi imamo dvoje dece i sve vreme nam je želja da naša deca jedu zdravu hranu. Krenulo je od toga da to bude za naše potrebe, a kasnije je preraslo u biznis da i ostala deca mogu da se hrane zdravo, kao i naša deca - priča Milena.
U ovom plasteniku uzgajaju se tri vrste paradajza i dve vrste paprike i nijedna biljka nije hemijski tretirana.
- Mi ne koristimo hemiju. Imamo dve vrste dokaza. prvi je dokument Instituta za javno zdravlje koji kaže da u našim proizvodima nema teških metala, nema herbicida, pesticida i drugih stvari koje nisu baš zdrave. I druga stvar je što je u sistemu spojenih sudova i riba. Da se koristi bilo kakva vrsta hemije, riba to ne bi preživela - kaže Milan.
- Definitivno je hrana budućnost, ta hrana netretirana. Koliko je zemlja zagađena i koliko mi protiv vazduha ne možemo, ali makar biljke ne uzimaju štetne sastojke iz zemlje, imajući u vidu koliko je zemlja posle svega što smo prošli zagađena ovo je sigurno budućnost hrana jer je hrana zdrava i nije tretirana - dodaje Milena.
Ova inovativna ekološka proizvodnja povrća na jugu Srbije jedino se obavlja na ovom gazdinstvu u Trupalu dok su pioniri akvaponije porodica Radin iz Stapara, piše Biznis.rs.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)