Amerika
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ugovor između Pomorske alijanse Sjedinjenih Država, koja predstavlja luke, i otprilike 45.000 članova Međunarodnog udruženja brodara (ILA) istekao je u ponoć, što je navelo radnike da napuste svoja radna mesta u prvom štrajku sindikata od 1977. godine.

Poslodavci u luci podigli su svoju ponudu za plate na povećanje od 50% tokom šest godina, u odnosu na prethodnih 40%, ali je ILA tražila povećanje plata za 77% tokom šest godina.

Neki analitičari kažu da očekuju da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena intervenisati ako štrajk potraje duže od nedelju dana, navodi Aksios, a prenosi Teletrejder.

Ovaj štrajk bi mogao da parališe Ameriku, a ugroženo je ono najvažnije: hrana

Alo ilustracija

 

Na koje robe će štrajk uticati?

Vremenski osetljivi proizvodi, kao što je hrana, verovatno će biti među robama na koje će prvo uticati ova obustava rada.

Dotične luke obrađuju oko 14% poljoprivrednog izvoza koji se otprema morskim putem i više od polovine uvoza, uključujući značajan udeo trgovine bananama i čokoladom, prema Farmerskom birou.

Ostali sektori izloženi poremećajima uključuju kalaj, duvan i nikotin, saopštila je Oksford ekonomika. Firme za odeću i obuću, kao i evropski proizvođači automobila, koji mnoge svoje pošiljke usmeravaju kroz luku Baltimor, takođe će biti pogođeni.

duvan

Foto: Shutterstock

 

Uvoz u SAD je porastao tokom leta, pošto su mnoga preduzeća preduzela korake da ubrzaju isporuke uoči štrajka.

„Mislim da nećemo videti trenutne, značajne ekonomske posledice... ali tokom nedelja, ako štrajk potraje toliko dugo, možemo početi da primećujemo da cene rastu i da dođe do nestašice robe“, rekao je Set Haris, profesor na Univerzitetu Northeastern i bivši savetnik Bele kuće za pitanja rada.

Kakav će biti ekonomski uticaj?

Štrajk bi mogao da utiče na više od trećine izvoza i uvoza, što bi pogodilo američki ekonomski rast u iznosu od najmanje 4,5 milijardi dolara svake nedelje štrajka, kaže Grejs Zemer, saradnica američkog ekonomiste u Okford Economics-u, iako su drugi procenili ekonomski udar bi mogao biti veći.

izvoz

Foto: Shutterstock

 

Ona je rekla da bi više od 100.000 ljudi moglo biti privremeno bez posla kako se uticaj obustave širi.

„Ovo je zaista okidač, događaj koji će dovesti do pada domina u narednim mesecima“, rekao je Peter Send, glavni analitičar u kompaniji za analizu okeanskog tereta Kseneta, upozoravajući da zastoj takođe može dovesti do povećanja troškova isporuke, prenosi BBC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading