pio fond
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Sada je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje  stiglo pitanje koje se tiče uslova uslova za penzionisanje u 2025. godini.

U najnovijem broju "Glasa osiguranika" Fond PIO objavio je pitanje koje postavila B. D. Ona je pitala kakvi su uslovi za penzionisanje žena u

2025. godini.

-  U januaru ću imati 38 godina i šest meseci staža.kakvi su uslovi za penzionisanje žena u 2025. godini? - glasi pitanje upućeno PIO fondu.

Uslovi za odlazak u penziju od 1. januara 2025. godine za osiguranika ženu


Iz Fonda PIO pojašnjavaju da prema odredbama Zakona o PIO, uslov za sticanje prava na starosnu penziju za osiguranika ženu u 2025. godini jeste da ima 63 godine i 10 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

- Osiguranik žena koja nema propisane godine života za ostvarivanje prava na starosnu penziju, može da ostvari pravo na prevremenu starosnu penziju ako ima 60 godina života i 40 godina staža osiguranja - navode iz Fonda PIO.

- Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način
kao i visina starosne penzije, s tim što se prevremena starosna penzija trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do uslova za sticanje
prava na starosnu penziju. To umanjenje ne može biti veće od 20,4 odsto - zaključuje se u pojašnjenju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading