bajden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Cena ''West Texas Intermediate'' nafte skočila je za 5,5 odsto i približila se ceni od 74 dolara po barelu, dok je globalna referentna cena Brent nafte povećana na blizu 77 dolara, prenosi Blumberg.

Oko trećina svetske nafte proizvodi se u regionu Bliskog istoka, gde se vode sukobi Izraela, Irana, Libana, Jemena i drugde, a Blumberg navodi da je među trgovcima naftom porasla bojazan da bi poslednje eskalacije u sukobima mogle da dovedu do napada na energetske objekte ili naftnu infrastrukturu.

- Činjenica da se energetska infrastruktura sada smatra potencijalnom metom nije u potpunosti iznenađujuća za tržište, ali nakon Bajdenovih komentara to se približilo stvarnosti'', rekla je Rebeka Babin iz trgovačke kuće CIBC Prajvet velt.
Ona je ocenila da je bilo skepse oko toga da li će Izrael gađati naftna postrojenja u Iranu, uglavnom zbog uticaja Bajdenove administracije, čija je namera da cene nafte ostanu stabilne uoči predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Bajden je ranije danas izjavio da Izrael danas neće izvoditi napade na Iran, a juče je rekao da ne podržava izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading