Neuronaučnik otkriva tajnu: Jedna navika na poslu promeniće vam sve
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Neuronaučnik Dejvid Rok, osnivač i izvršni direktor američke kompanije NeuroLeadership Institute, istakao je da postoji jedna stvar koja pomaže uspešnim ljudima da ostvare svoje ciljeve. Naime, kako je naveo, radi se o ljudima koji bolje upravljaju svojim mozgom.

On veruje da veoma uspešni ljudi bolje koriste svoju ograničenu sposobnost donošenja odluka. Osim toga, to su oni koji su „shvatili kada treba prestati da rešavaju probleme“. Međutim, veoma je teško iskoristiti mozak na najoptimalniji način zbog toliko zadataka koji zahtevaju vreme i pažnju. Rok ima nekoliko saveta kako da dođete do tog najoptimalnijeg načina.

Neuronaučnik otkriva tajnu: Jedna navika na poslu promeniće vam sve

Foto: Shutterstock

 

Pogledajte uzorke raspona pažnje

Kada pokušavate da bolje upravljate svojim mozgom, Rok predlaže da „obratite pažnju na svoju pažnju“. On je ovo opisao kao uočavanje uzorka u kvalitetu razmišljanja tokom dana. Na primer, primetite da ste ujutru neverovatno fokusirani, a popodne neverovatno tromi.

Kao i mnogi, možda ste ujutru bistre glave jer se još niste suočili sa požarima koje ćete morati da gasite i zadacima koje ćete morati da preuzmete tokom dana na poslu. Do kraja smene vaša glava može biti ispunjena raznim obavezama koje su nastale i može biti teško da se fokusirate.

Neuronaučnik otkriva tajnu: Jedna navika na poslu promeniće vam sve

Foto: Shutterstock

 

Prvo uradite kreativne stvari

Kada vidite kvalitet svog razmišljanja, možete početi da planirate svoje radne aktivnosti u skladu sa tim. Ako vam je um najbistriji ujutru, iskoristite to vreme za dublje i složenije razmišljanje jer, kako tvrdi Rok, jednostavno možete bolje da se fokusirate i povećate produktivnost. Ostavite manje kreativnih zadataka za trenutke kada se možete više koncentrisati.

Za mnoge, Rok preporučuje da prvo obave kreativne zadatke, zatim one hitne i važne, a zatim se fokusiraju na mejlove i sve ostalo. Mišljenja je da je na ovaj način moguće iskoristiti „najmoćnije momente mozga” za zadatke kojima su zaista potrebni.

Neuronaučnik otkriva tajnu: Jedna navika na poslu promeniće vam sve

Foto: Shutterstock

 

Istražio je ovu naviku i rezultate tog istraživanja objavio u knjizi „Iou Brain at Vork“. Pomenutim istraživanjem utvrdio je da su oni koji imaju pomenutu naviku srećniji, produktivniji i manje pod stresom ili, kako je naveo, samo imaju više moždane snage, piše CNBC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading