Banje penzineri
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna naša sugrađanka je u penziju otišla u 2021. godini sa 59 godina i deset meseci i 40 godina i dva meseca staža.

- Posle godinu dana sam se ponovo zaposlila i radim još uvek uz plaćanje doprinosa PIO fondu. Da li imam pravo na reviziju rešenja za penziju i ukidanje umanjenja od 0,34 odsto za svaki mesec? - glasilo je njeno pitanje upućeno Penzijskom fondu.

Penzioneri pogodnosti

Foto: Shutterstock

 

Korisnik starosne ili prevremene starosne penzije koji je, nakon sticanja prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju, bio najmanje godinu dana u osiguranju, ima pravo da podnese zahtev za ponovno određivanje penzije, a prilikom obračuna penzije u obzir će biti uzet staž i zarade ostvarene nakon sticanja penzije, rekli su iz PIO Fonda.

- Zahtev se podnosi po prestanku osiguranja, a Fond je dužan da korisniku prava utvrdi povoljniji iznos penzije. Na ovaj način se, međutim, ne može anulirati umanjenje prevremene starosne penzije jer je ovo umanjenje trajno.

 

Penzioneri

Foto: Shutterstock

 

 

Dakle, umanjenje prevremene starosne penzije koje je propisano Zakonom o PIO ostaje i u slučaju kada je korisnik prevremene starosne penzije, kome se vrši ponovno određivanje penzije po članu 121 Zakona o PIO, navršio godine života propisane za sticanje prava na starosnu penziju - dodali su, piše Kurir.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading