Pasoš
Foto: Profimedia/Profimedia

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair najavila je da će od maja 2025. godine potpuno ukinuti šaltere za prijavu na aerodromima, kao i papirne ukrcajne karte. Ovu informaciju potvrdio je direktor kompanije Majkl O'Liri na konferenciji u Dablinu.

Iako trenutno kompanija čini sve da putnici koriste onlajn prijavu, još uvek postoje šalteri gde, uz značajnu naknadu, putnici mogu da se prijave na kraju procesa. Ovo, kao i papirne karte za ukrcavanje, biće u poptunosti u ukinute.

U slučaju da putniku ne radi pametni telefon, ukrcajna karta će biti dostupna na izlazu za ukrcavanje, što će osigurati da putnik ne propusti let

Prema rečima aviokompanije, danas se 60% prijava obavlja onlajn, putem veb stranice sa odštampanom kartom ili putem aplikacije sa odštampanom kartom ili QR kodom. Ryanair očekuje da će ovaj procenat uskoro dostići 80%, kako bi od maja počeli potpuno da eliminišu ovu praksu i trošak.

Ako putnik nema mobilni telefon, moraće da pozajmi telefon od nekoga. Neće biti prepreka da putnik koristi kartu na tuđem mobilnom, kažu iz Ryanaira. Što se tiče starijih osoba, aviokompanija tvrdi da i oni danas podržavaju ovaj model.

Stariji putnici, kao i oni koji ne koriste pametne tehnologije, mogli bi da imaju poteškoća da se prilagode novom sistemu.

U slučaju da putniku ne radi pametni telefon, karta će biti dostupna na izlazu za ukrcavanje i neće izgubiti let. "Naš cilj je da eliminišemo šaltere za prijavu na aerodromima na isti način kao što smo eliminisali šaltere za prtljag. Sve će se upravljati putem aplikacije, potpuno eliminišući papir", izjavio je O'Liri.

Uz ovu najavu, Rajaner je najavio i povećanje naknada za prtljag. Putnici koji na let stignu sa prtljagom van propisanih dimenzija moraće da izdvoji između 20 i 60 evra u zavisnosti od prekršaja, dok je ranije najviša cena bila 38 evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading