Siniša Mali
Foto: Alo/RTS

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, kaže za Blic da je cilj izmena zakona veća zaštita dece od uticaja igara na sreću, kladionica i sličnih prostora gde deci nije mesto. "Iako je i dosadašnja regulativa bila dobra, želimo dodatno da uvedemo destimulativne sankcije da bi to u praksi bilo sprovedeno na pravi način", naveo je Mali.

Neke od najvažnijih predloženih izmena su da se onemogućava maloletnim licima da se registruju i učestvuju u onlajn igrama na sreću, i, uopšte, onemogućava im se ulazak u objekte u kojima se priređuju igre na sreću.

"U Ministarstvu finansija inicirali smo izmene zakona koji će doprineti većoj zaštiti dece od uticaja igara na sreću, kladionica i sličnih prostora gde deci nije mesto. Iako je i dosadašnja regulativa bila dobra, želimo dodatno da uvedemo destimulativne sankcije da bi to u praksi bilo sprovedeno na pravi način. Današnje vreme zahteva da se uhvatimo u koštac sa novim tehnologijama, sa brzinom, sa izloženošću dece internetu, a na institucijama je, kao naravno i na roditeljima, da na određeni način zaštite decu. Smatramo da je potrebno veće uključivanje institucionalnih mehanizama, i upravo je to cilj izmena ovog zakona", rekao je Mali.

Prema rečima ministra, Zakon je spreman.

"Završena je javna rasprava i očekujem da do kraja godine bude pred poslanicima u Narodnoj Skupštini. Sada smo u fazi analize brojnih primedaba koje su stigle, kako bismo došli do najboljeg zakonskog rešenja. Tokom priprema izmena, imao sam razgovore i sa priređivačima igara na sreću i verujem da smo naišli na razumevanje za poteze koje imamo u planu, jer mislim da smo svi došli do tačke konsenzusa da decu moramo zaštititi više od vremena u kom žive. Sa druge strane, želim vrlo jasno da istaknem da je reč o industriji koja zapošljava ogroman broj ljudi, i koja treba da nastavi da radi. Zato nam je bilo važno da imamo otvorene razgovore kako bismo došli do najboljeg rešenja, a sa naglaskom na većoj društvenoj odgovornosti", pojasnio je Mali.

Najznačajnije izmene koje se tiču poslovanja kladionica

  • ukoliko se zatekne maloletno lice - trajno oduzimanje dozvole
  • zabrana služenja žestokih alkoholnih pića
  • oporezivanje bonusa
  • ograničenje isplate i uplate za pojedince na mesečnom nivou

Predviđena je, između ostalog stroža kaznena politika jer ukoliko se otkrije prisustvo maloletnog lica u objektu za igre na sreću predloženo je privremeno, odnosno trajno oduzimanje prava na priređivanje igara na sreću u tom objektu. Kada su u pitanju maloletna lica, stroža kaznena politika je predviđena, ne samo za objekte u kojima se priređuju igre na sreću, već i za igre na sreću preko onlajna.

Neki od predloženih izmena su zabrana služenja hrane i alkoholnih pića preko 5% alkohola u kladionicama i automat klubovima, kao i oporezivanje svih vrsta bonusa i besplatnih podsticaja.

Predlog je i da se destimuliše rast te industrije značajnim povećanjem fiksnih naknada za odobrenja, povećanjem minimalnih naknada za priređivanje, povećanjem stopa za obračun naknada za priređivanje i tako dalje.

Takođe, za razliku od dosadašnjeg zakonskog rešenja koje nema ograničenje za gotovinske uplate i isplate za onlajn kockanje, uvodi se značajno ograničenje po tom pitanju i to po jednom igraču mesečno u svim kladionicama priređivača koji ima odobrenje i za priređivanje igara na sreću u kladionicama i za onlajn priređivanje.

U cilju prevencije bolesti zavisnosti i smanjenja posledica od prekomernog kockanja, kao i kontroli igrača nad sopstvenim aktivnostima, uvodi se mogućnost samoisključenja i samoograničenja igrača, što daje mogućnost igraču da sam sebi zabrani učestvovanje u igrama na sreću ili da sam sebi odredi maksimalan iznos koji želi da potroši u igrama na sreću.

Ovim zakonskim rešenjima se, u pogledu društvene odgovornosti, smanjuje rizik igrača od neumerene potrošnje i štetnih posledica od prekomernog kockanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading