brak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svadbe na Balkanu uvek su bile događaji ispunjeni raznovrsnim običajima i ritualima, koji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali jedno ostaje zajedničko – darivanje mladenaca. Kod nas je običaj da se mladencima daruju novčani pokloni, uglavnom u kovertama, kako bi im se olakšali prvi koraci u zajedničkom životu.

U Srbiji, gosti često daruju mladence novcem, a pre toga je običaj bio da se poklanjaju praktične stvari za domaćinstvo, kao što su posuđe, posteljina ili aparati za domaćinstvo.

Kako bi Srbi na ovo reagovali? Mladenci u ovoj zemlji na svadbi ne dobijaju koverte, već NEOBIČNE darove

Foto: Shutterstock

 

 

Ovaj običaj se zadržao i u drugim zemljama na Balkanu, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gde je novac dominantan način darivanja. Iako je brojnost gostiju varirala u različitim periodima, velik broj ljudi na svadbama se smatra znakom poštovanja i podrške mladom paru.

S druge strane sveta, u Boliviji, svadbene tradicije izgledaju sasvim drugačije. Prema viralnom videu koji kruži društvenim mrežama, mladenci u Boliviji ne dobijaju novac u kovertama kao što je to uobičajeno kod nas. Umesto toga, gosti daruju praktične poklone u obliku hrane i pića.

Božić

Foto: Shutterstock

 

Na svadbi koja se održala u Boliviji, mladenci su dobili brašno, šećer, pakete sokova, gajbe piva, krompire, pa čak i komade mesa. Ovi darovi simbolizuju podršku zajednice u snabdevanju porodice osnovnim namirnicama, ioak, na neki način ukazuju i na drugačiji ekonomski pristup i socijalne uslove u toj zemlji.

Dok je kod nas običaj da se mladenci finansijski podrže, u Boliviji darivanje hrane i pića odražava duboko ukorenjenu tradiciju solidarnosti i međusobne pomoći u zajednici. Običaji, iako različiti, uvek imaju isti cilj – obezbeđivanje boljeg početka bračnog života za mladence, prenosi Slobodna Dalmacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading