Fond PIO
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg, ilustracija

- Radio sam na brodu i imam beneficirani radni staž gde se na svakih godinu dana dodaje još tri meseca staža, plus dve godine gde se na svaku dodaje još dva meseca. Pošto sledeće godine idem u penziju zanima me kako se računa sniženje starosne granice kad neko ima beneficirani radni staž - pitao je Petar M. PIO fond.

Osnovna stvar prilikom ostvarivanja prava na starosnu penziju u ovim slučajevima je ispunjenje dva uslova. Jedan je broj godina provedenih na radnim mestima na koji ma se staž računa sa uvećanim trajanjem da bi beneficirani radni staž važio. To znači da je radnik na takvim poslovima proveo kumulativno najmanje 10 godina.

- Drugi uslov za snižavanje starosne granice prema stepenu uvećanja je da se osiguraniku koji je na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem navršio najmanje dve trećine od ukupno ostvarenog staža osiguranja, starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju snižava se zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu. Za precizno utvrđivanje ovog prava i uslova potreban je uvid u precizne podatke o stažu i beneficijama - naveli su u Penzijskom fondu.

Savet svima je da je najbolje da se svako ko ima nedomice obrati službi pravne pomoći u nadležnoj filijali Fonda. Uvidom u listing M4, radnu knjižicu i uverenje o stažu sa uvećanim trajanjem pravnik daje konkretan savet ili uputstvo o daljem postupanju, s obzirom da se datum sticanja prava na starosnu penziju utvrđuje za svakog osiguranika posebno, piše telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading