uplatnica
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

U cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, Poreska uprava podseća fizička lica koja izdaju nepokretnosti u zakup ili podzakup na njihove poreske obaveze, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Kako se ističe, fizička lica koja izdaju nepokretnost drugom fizičkom licu na period duži od 30 dana, dužna su, shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak građana, da obračunaju i plate porez na prihode od nepokretnosti, kao i da podnesu poresku prijavu na obrascu PP OPO, a sve u roku od 30 dana od dana primanja zakupnine.

Izračunavanje poreza

- Porez se izračunava tako što se bruto isplaćena zakupnina umanjuje za 25% normiranih troškova, a na taj iznos se potom primenjuje poreska stopa od 20%. Obračunati porez se iskazuje u poreskoj prijavi na obrascu PP OPO, koja se Poreskoj upravi može podneti u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave ePorezi, ili u papiru, preko pisarnica Poreske uprave - navodi poreksa uprava.

Kako se navodi u saopšenju, Poreska uprava aktivno razvija usluge namenjene poreskim obveznicima u nastojanju da im olakša dostupnost informacija.

U tom smislu, obaveštavaju da bliže informacije o obračunavanju i plaćanju poreza na prihode od nepokretnosti, kao i o načinu podnošenja poreske prijave na obrascu PP OPO, zainteresovani mogu dobiti:

- Putem sajta Poreske uprave, preuzimanjem Korisničkog uputstva za podnošenje poreske prijave o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika (PP OPO) i poreskog informatora Oporezivanje prihoda fizičkih lica od izdavanja nepokretnosti i pokretnih stvari.

- Pozivanjem Kontakt centra Poreske uprave na telefone 011/69-69-069 i 0700-700-007, svakog radnog dana od 8:00 do 18:00 časova ili putem elektronske pošte popunjavanjem obrasca na sajtu Poreske uprave u delu: Kontakt centar/Postavite pitanje;

- Na šalteru ''Vaš poreznik'' u filijalama Poreske uprave.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading