dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako se ističe više od deset godina Grad Pančevo finansijski pomaže porodicama koje imaju troje dece, mlađe od 18 godina.

Oni dobijaju jednokratnu novčanu pomoć i olakšice prilikom školovanja i bavljenja sportom.

Trenutno ima 6 takvih porodica.

RTS je posetilo porodicu Arambašić.

Lazar, Vukašin i Iskra su desetogodišnje trojke Miloša i Sofije Arambašić iz Pančeva. Idu u četvrti razred i svi su odlični đaci, a najviše vole da se igraju u svom dvorištu i da neguju životinje. Svako ima svoj hobi.

- Volim da igram košarku i da se igram sa prijateljima - kaže Lazar, a vukašin navodi da vili da igra šah i igrice.

- Ja igram folklor. Moja sestra je pre mene krenula, ja sam gledala i meni se svidelo - kaže Iskra.

Njihovi roditelji kažu da su izazovi odgajanja trojki veći sad kad su stariji, iako su prošli kroz period kada je jedno od dece bilo teško bolesno.

- Ukoliko kupite patike, idu 3 para patika, te za školu, te za treninge. Počev od oblačenja, od samog vaspitanja, pogotovo što su 3 karaktera, različiti polovi - kaže mama Sofija Arambašić.

Pomoć u iznosu dve pročene neto plate

Zbog toga ovoj i ostalim porodicama sa trojkama mnogo znači pomoć Grada Pančeva za kupovinu udžbenika i školskog pribora, ali i jednokratna novčana pomoć u iznosu od 2 prosečne neto plate svake godine.

Moja deca imaju 10 godina, u januaru će 11, i naravno da nam pričinjava veliku pomoć što se tiče samog školovanja i svega ostalog što prati život”, kaže Dejan Žarkov, otac trojki.

- Sad nam je Grad izašao u susret, skupljamo potrebnu dokumentaciju za refinansiranje mesečnih karti. Mi putujemo od Omoljice do Pančeva - navodi Nada Jezdimirović, mama trojki.

Sva ova deca imaju pravo i na besplatno treniranje u pančevačkim sportskim klubovima.

Jednokratne i ostale pomoći

Iz budžeta Grada izdvajaju se značajna sredstva kako bi se omogućila podrška, tako se majkama za prvo dete, obezbeđuje jednokratna novčana pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Za nezaposlene majke obezbeđena je pomoć u trajanju od šest meseci, u iznosu od 7.000 dinara mesečno, što ukupno iznosi 42.000 dinara.

Ova mera ima za cilj da se obezbedi stabilnost u najosetljivijem periodu nakon porođaja.

Svako novorođenče dobija paket podrške u vrednosti od 5.000 dinara, a za prvorođeno dete u kalendarskoj godini, Grad Pančevo tradicionalno dodeljuje prigodan poklon u iznosu od 100.000 dinara.

Posebnu pažnju kako ističu posvećuju podršci za vantelesnu oplodnju, sufinansiranjem troškova parovima koji su imali bezuspešna tri pokušaja, kao i za žene starije od 42 godine koje su imale jedan ili dva neuspešna pokušaja. Izdvajamo i za porodiljame sa trojkama i četvorkama sredstva u iznosu od 100.000 dinara po detetu.

 Naš cilj je da svaka porodica u Pančevu oseti sigurnost i podršku koju zaslužuje, jer porodica je stub i budućnost našeg grada, napomenuli su ranije iz grad.

(RTS, Alo)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading