novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Učenici koji su ove godine upisali deficitarna zanimanja imaju mogućnost da  dobiju od države 5.000 dinara mesečno. Kancelarija za dualno obrazovanje, raspisala je konkurs koji traje do 20. oktobra. 

Kako je ranije objavljeno, na njega mogu da se prijave škole koje rade po dualnom modelu i imaju obrazovne profile koji su deficitarni.

Spisak deficitarnih zanimanja

Podsetimo, objavljen je spisak sa 28 deficitarnih zanimanja:

Tehničar za metalurške tehnologije, bravar- zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, auto-električar, operater osnovnih građevinskih radova, polagač obloga, stolar, poslastičar, kuvar, pekar, izrađivač hemijskih proizvoda, obućar, industrijski krojač, modni krojač, tehničar za izradu i održavanje alata, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar, monter telekomunikacionih mreža, dekorater zidnih površina, operater za izradu nameštaja, trgovac, konobar, mesar, operater u prehrambenoj industriji, vozač motornih vozila, galanterista kože, mehaničar tekstilnih mašina, viniogradar- vinar. 

Vlada Srbije usvojila je krajem 2023. godine Uredbu o podršci dualnom obrazovanju- podršci učenju kroz rad. To znači da će svi đaci koji ove godine upišu smerove koji su se našli na listi deficitarnih zanimanja primati mesečno po 5.000 dinara (taj iznos primaju devet meseci godišnje). 

Ohrabrujuća promena

Kako ističe direktor Politehničke škole u Subotici Iso Planić, godinama unazad zanati nisu bili atraktivni među učenicima, ali navodi da se situacija polako menja, bar što se tiče njihove škole.

On kaže da je Politehničke škole konkurisala za pomoć države za deficitarna zanimanja. Kod njih se školuju operateri za izradu nameštaja i operateri osnovnih građevinskih radova - profili koji su proglašeni deficitarnim.

Planić kaže da je ove godine povećan broj učenika na geodeziji i građevinarstvu. A napominje da je kod trećeg stepena građevine osetno povećanje broja đaka.

Podseća da su jedno vreme osnovni građevinski zanati skoro zamrli, praktično ih nije bilo u obrazovnom sistemu Srbije jer nije bilo interesovanja za njih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading