Srbin izdao stan Rusima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako su pojasnili, ovaj stan u bloku 45 videli su još prošle godine, odlučili su da uđu u proces kupovine, a onda je vlasnica odustala. Slična situacija se dogodila i ove godine, kada su isti stan videli na oglasu.

Sada su naučili lekciju, ali i kako kažu, izgubili novac

"Da ne govorimo o emotivnom i vremenskom gubitku koji je nemerljiv", stoji u njihovoj ispovesti. Kažu da su prošle godine bili pred ulazak u proces za kupovinu stana, ali da je dan pre nego što je trebalo da predaju rezervaciju, vlasnica odustala od prodaje.

Bilo kako bilo, prihvatili su ovu odluku a onda su pre par nedelja videli oglas za isti stan i odlučili opet da pozovu, preko agencije.

SOS poziv

Shuterstock

 

- Predali smo rezervaciju, ušli u proces, prikupili dokumentaciju za kredit (osim predugovora), izgurali licitaciju (koju smo na kraju dobili i preplatili stan ali to je već naša odluka), otvorili nove tekuće i devizne račune u banci gde ćemo uzimati kredit, prebacili plate na račune banke, pravili predugovor, gubili novac na konverziji valute kako bi sve bilo spremno na vreme i sve ostalo što jedan ovakav proces od nas zahteva, da ne navodim detalje, finansijski i vremenski gubitak je značajan.. - navodi dalje autor anonimne ispovesti i nastavlja:

- Falilo je samo predugovor da se overi kod notara kako bi finiširali aplikaciju za kredit, termin je bio zakazan za 09.10.2024, sreda. U utorak poslepodne se agent javlja sa informacijom da gospođa traži izmenu predugovora sa zahtevom da joj se vrati kapara ukoliko budemo odbijeni za kredit. Iznos je zaista veliki, ne bih sada navodila koliko tačno ali niko na to ne bi pristao.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Osim što ovo nije uobičajena poslovna praksa u kupoprodaji nekretnina i zaista se retko radi (po rečima nekoliko agenata, advokata i kreditnih savetnika) jer kupac suštinski ne može unapred znati da li će i zbog čega biti odbijen za kredit i zbog toga se uvek ostavlja prostor za dogovor, iako po zakonu prodavac ima pravo da traži ovakvu klauzulu, stan je imao upitnih nekoliko kvadrata jer su vlasnici pomerili ulazna vrata i uzeli deo hodnika koji je zajednički prostor zgrade. Pristali bismo možda i na ovaj rizik ukoliko bi prodavačica stana pristala da nam vrati deo kapare ukoliko nam kredit odbiju zbog nepoklapanja stvarne kvadrature u odnosu na onu koja je upisana u katastru jer to bi bio jedini potencijalni razlog za odbijanje kredita, sve ostalo sa naše strane je kristalno čisto - navode.

Dodaju da od tog trenutka vlasnica stana postaje defanzivna, vređa sve sa kojima dođe u kontakt i više se ne javlja nikome na telefon.

2 PUTA IH PREŠLA: Bili na korak da kupe stan na NBG, a onda je vlasnica iznela bizaran uslov!

 

 

- Termin kod javnog beležnika je morao biti otkazan..Mi smo ostali ispaljeni, zbunjeni, istrošeni (emotivno i finansijski) i bez stana iako smo prešli i neke sopstvene granice jer nam je stan kao mladoj porodici hitno bio potreban. I to nam se desilo po drugi put za godinu dana sa istim prodavcem. Lekcija naučena na teži način. Molim vas budite oprezni, raznih ljudi ovde ima, sa nejasnim namerama i upitnim moralom.. - tvrdi autor.

Šta možete da uradite da se zaštitite?

Prilikom kupovine stana, a kada je još neizvesno da li će vam biti odobren kredit, ne prihvatajte da dajete novac na ruke a kako se čini da je ova porodica uradila (kada spominju rezervaciju). Jedini način je da date kaparu, koja će naravno biti zavedena u predugovoru sa klauzulom koja će zaštiti vaš novac:

U slučaju da vam banka ne odobri kredit, kapara će biti vraćena kupcu, a u slučaju da prodavac odluči da ipak ne želi da proda stan, mora vam dati udvojenu kaparu, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading