namirnice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok lideri u industriji i dalje zagovaraju korisnost elektronskih cena na policama, vladini zvaničnici i mediji ističu upozorenja o tome kako ova tehnologija može postati štetna, piše Fast Company, a prenosi eKapija.

Elektronska etiketa na polici je digitalna verzija cenovnika koji se nalazi u prodavnicama. Za kompanije, ove etikete su korisne jer smanjuju potrebu za ručnim ažuriranjem cena, mogu im pomoći da prate zalihe, a neke prodavnice koriste ove etikete i za prikazivanje barkodova sa korisnim informacijama, poput nutritivnih vrednosti.

Mediji su, ipak, zabrinuti da bi supermarketi mogli početi da koriste ESL za dinamičko određivanje cena, pri čemu se cene prilagođavaju zavisno od doba dana, potražnje ili drugih faktora. Druga briga je da bi mogle početi da koriste prepoznavanje lica kao deo oglašavanja.

Marketi širom sveta uvode promenu koja brine: Trgovci ovako mogu da varaju sa cenama?

Foto: Shutterstock

 

Kupci nisu znali da takva tehnologija postoji

Američka kongresmenka Rašida Tlajb je na platformi X objavila pismo upućenim Rodniju MekMalenu, generalnom direktoru kompanije Kroger. U pismu je izrazila zabrinutost zbog Krogerovih elektronskih etiketa na policama (ESL), kao i navodnih planova ove trgovinske kompanije da koristi tehnologiju prepoznavanja lica na digitalnim ekranima—oba alata, napisala je, mogu biti "zloupotrebljena u cilju ostvarivanja profita."

Tlajb nije prva američka zvaničnica koja je izrazila bojazan u vezi sa Krogerovom ESL tehnologijom. Još u avgustu, senatori Elizabet Voren i Robert Kejsi su pisali MekMalenu, navodeći da su "zabrinuti da li Kroger i Microsoft adekvatno štite podatke potrošača".

Oba pisma su izazvala zabrinutost—i prilično iznenađenje—kod korisnika platforme X, od kojih su mnogi priznali da nisu znali da takva tehnologija postoji u prodavnicama, iako se u pojedinima koristi već pet godina.

Marketi širom sveta uvode promenu koja brine: Trgovci ovako mogu da varaju sa cenama?

Foto: Shutterstock

 

Sladoled skuplji kad je vreo dan

Prvo pitanje na koje su ukazali političari je da bi prodavnice mogle početi da koriste ESL za dinamičko ili promenljivo određivanje cena. To podrazumeva ideju da bi, kako bi ostvarile veći profit, prodavnice mogle početi da prilagođavaju cene u zavisnosti od doba dana, potražnje ili drugih faktora—poput Uberovog modela cena.

"Na primer, prodavnice bi mogle koristiti ovu tehnologiju da podignu cenu ćuretine u danima pred Dan zahvalnosti, ili cenu sladoleda tokom vrućeg dana, što bi prouzrokovalo neočekivano povećanje cena sa kojim bi se kupci suočili kada dođu u prodavnicu i shvate da ne mogu priuštiti namirnice koje su prvobitno planirali", napisali su u svom pismu kompaniji Kroger, Voren i Kejsi.

Kroger i Walmart tvrde da neće koristiti ESL-ove za dinamičko određivanje cena, već će ovu tehnologiju koristiti da ponude kupcima veće popuste na artikle poput robe u završnom sniženju.

volmart

Foto: Shutterstock

 

Zdravo, police, bombarduj me reklamama

Druga bojazan odnosi se na korišćenje alata za prepoznavanje lica koji, kako je napisala Tlajb u svom pismu kompaniji Kroger, "imaju potencijal da naruše privatnost kupaca i uvedu pristrasnu cenovnu diskriminaciju."

Kao glavni dokaz za ideju da Kroger planira da koristi prepoznavanje lica i "koristi podatke kupaca za izradu personalizovanih profila svakog kupca" naveden je članak Fast Company iz 2019. godine u kom je pisano da je Kroger testirao novu tehnologiju u jednoj od svojih prodavnica, nazvanu "Enhanced Display for Grocery Environment" (EDGE).

Te godine, Kroger je saopštio da se udružuje sa Microsoftom kako bi implementirao tehnologiju prepoznavanja lica pokretanu veštačkom inteligencijom na nekim od svojih digitalnih ekrana.

kupovina

Foto: Shutterstock

 

EDGE polica će omogućiti Krogeru da generiše nove prihode prodajom digitalnog reklamnog prostora proizvođačima robe široke potrošnje. Korišćenjem video analitike, personalizovane ponude i oglasi mogu biti prikazani na osnovu demografskih podataka kupaca – objavile su kompanije.

Ideja je bila da se koriste podaci o polu i godinama za prikazivanje personalizovanih oglasa ili kupona.

Međutim, prema izjavi portparola kompanije Kroger, EDGE pilot projekat u jednoj prodavnici, opisan u tom izveštaju iz 2019. godine, brzo je obustavljen i Kroger više ne koristi EDGE tehnologiju u svojim prodavnicama. Portparol je dodao da Kroger ne koristi i nikada nije koristio prepoznavanje lica u svojim prodavnicama—niti su svesni bilo kakvih planova da to učine u budućnosti, piše B92.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading