kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Otkrio je da je imanje bilo zapušteno i prazno skoro 10 godina pošto su njegovi vlasnici preminuli. U jednom trenutku je postalo jedno od devet miliona "akija", odnosno praznih kuća u Japanu. Ovakva i slična napuštena imanje su raštrkana širom Japana i koštaju čak 10.000 dolara po objektu.

Iako je Vorman odrastao u Švedskoj i skoro deceniju živeo po drugim gradovima poput Pariza, Londona, Milana i Njujorka, kada je 2015. godine posetio Japan - zaljubio se na prvi pogled. Posle te prve posete, odlučio je da ga posećuje svake godine, gde je ostao zadivljen pejzažem, ukusnom hranom i kulturom uopšte. Tako je u oktobru 2018. godine preuzeo njihovu veru i preselio se tamo. Tada je i shvatio da voli da kupuje njihove "akije", da ih preuređuje i zatim iznajmljuje.

Kao mali je dosta sa ocem istraživao ideje o renoviranju starih kuća, pa mu cela ideja i nije toliko nepoznata.

Kontaktirajući decu preminulog komšije, došlo je do sporazuma - kupio je nekretninu staru 86 godin i platio ju je oko 54.000 dolara, piše "CNBC". Kuća je bila zaražena termitima i bile su joj potrebne velike strukturalne nadogradnje.

"Bilo je mnogo neizvesnosti, ali voleo sam lokaciju, sunčevu svetlost, njenu veličinu i ne postoji ništa što ne možete da popravite ako imate ove stvari na mestu", rekao je on.

Vormanu je trebalo 15 meseci da renovira imanje.

"Srušite, iznajmite auto, odnesete ga na deponiju, vratite se - i bilo je to ispiranje i ponavljanje koje je trebalo da se dešava tokom čitavog višemesečnog procesa. Osećate gde i kako želite da se stvari urade", rekao je on.

Vorman je proveo ukupno oko 1.500 sati radeći na kući u periodu od oko godinu dana, piše blic.rs.

"To mi je zaokupljalo um. Živeo sam za tu kuću godinu dana. Kupovina i renoviranje su me koštali ukupno 110.000 dolara", rekao je Vorman.

Danas, posle godina rada, truda i ulaganja, on izdaje ovaj smeštaj na popularnoj aplikaciji za izdavanje. Mesečni prihodi mu "izlaze" na oko 10.000 evra. Pasija je postala ozbiljan projekat.

Ovaj 32-godišnjak sada poseduje osam imanja u Japanu, od kojih su sedam nekada bile napuštene kuće. Završio je renoviranje na tri imanja, a trenutno radi na renoviranju još četiri.

"Postoje umiruća sela u Japanu. Iz kulturne perspektive ima mnogo lepih kuća koje će propasti. Ako ih možete spasiti, spasite ih", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading