dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Ovčarstvo je u ekspanziji u Šumadiji zbog povećanih subvencija i čestih povraćaja od 50 odsto prilikom kupovine mladog stada - istakao je Goran Joksić savetodavac za stočarstvo PSS Kragujevac

Ovčarska proizvodnja je sve više poslednjih godina zastupljena u Šumadiji i Pomoravlju. Po brojnosti gazdinstava koje drže ovce druga je stočarska grana, a tome su doprinele povećane subvencije, pomoć lokalnih samouprava pri obnovi stada kao i lakše održavanje i manje posla oko ovih domaćih životinja na imanju.

Povećanje subvencija za 2024. godinu predstavljalo je nikad veća ulaganja države u stočarstvo, naveli su ranije iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodatnih 3.000 dinara

Podsetimo, u 2024. godini povećani su podsticaji za ovce, ovnove, koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara, što predstavalja dadatnih 3.000 dinara više nego lane.

- Ovčarstvo je u ekspanziji u Šumadiji zbog povećanih subvencija i čestih povraćaja od 50 odsto prilikom kupovine mladog stada. Subvencije od ove godine su 10.000 dinara i to mnoge proizvođače motiviše da se bave ovim vidom proizvodnje. Ako vlasnik preda klanici jagnjad dobije 2.000 po jagnjetu što je takođe dobro za razvoj ovčarstzva - rekao je za RTV Goran Joksić savetodavac za stočarstvo PSS Kragujevac

U Šumadiji  prosečan broj ovaca na imanjima varira između 50 i 60 grla, a treba istaći da lokalana samouprava Kragujevca pomaže poljoprivrednicima da obnove stada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading