novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) Relja Ognjenović smatra da se dogovor odnosi na građane koji žive i rade u Austriji i tamo ostvaruju pojedina prava.

"Skratili smo vreme čekanja i bespotrebni finansijski trošak", ističe Ognjenović.

Direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije Vinfrid Pingera navodi da će dgovorena saradnja značajno olakšati i poboljšati način života korisnicima PIO fonda.

"I to za čak 30.000 korisnika penzija koji su jednom godišnje u obavezi da pošalju potvrdu o životu, a za taj proces moraju da odu u sud, opštinu ili ambasadu. Sada se to automatski obavlja i jasno je da se radi o velikoj olakšici", kaže Pingera.

Predsednik Upravnog odbora Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije Peter Šlajnbah objašnjava da tradicija dobrih odnosa dve zemlje traje od šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada se veliki broj Srba odazvao na poziv Austrije da tamo radi. 

"Svako ko je radio u Austriji ima uslov za ostvarivanje prava na penziju. Neki broj njih je ostao u Austriji, jer je tamo pronašao svoju novu domovinu, a veći broj ljudi se vratio nazad u Srbiju. Srpska zajednica u Austriji je značajna, pre svega u Beču. Pitanje je dostojanstva da njima što lakše omogućimo pravo koje su ostvarili kod nas", ukazuje Šlajnbah.

Razmena podataka je dogovorena u cilju efikasnije i lakše primene ranije dogovorenog sporazuma o socijalnoj sigurnosti u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, navode iz PIO fonda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading