Novac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

U revizijama budžetskih korisnika koje su sprovođene prethodnih godina, utvrđene su značajne nepravilnosti u primenjivanju propisa koji regulišu rashode za zaposlene. Istovremno je u reviziji finansijskih izveštaja Direkcije za 2022. godinu utvrđeno određeno nepostupanje kod izvršenja ugovora sa poljoprivrednim gazdinstvima, jer  isplata rashoda za zaposlene nije u skladu sa propisima.

Kako navode iz DRI nisu na adekvatan način popisvali zalihe koje se skladište kod poljoprivrednih gazdinstava. Nisu uspostavljena sredstva obezbeđenja u roku i na način definisan ugovorima, zbog čega im je preporučeno da da se postupa u skladu sa zaključenim ugovorima o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke, da se vode evidencije u oblasti rada u skladu sa Zakonom o evidencijama u oblasti rada i izvrši obračun plata u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika. Istovremeno je preporučeno da se preispita dosadašnje napredovanje i nagrađivanje državnih službenika po osnovu vrednovanja radne uspešnosti i to od početka primene obračuna i isplate zarada po novim koeficijentima do momenta revizije, a naročito u toku 2024. godine, kao i da se izvrši njihovo usklađivanje sa važećim zakonskim propisima.

Neophnodno je da Republička direkcija za robne rezerve ubuduće pribavlja saglasnost za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog povećanog obima posla i/ili angažovanje lica za rad van radnog odnosa, kao i da se uspostavi interna revizija. DRI je sugerisao i da rashodi za zaposlene u 2023. godini nisu izvršavani u skladu sa propisima.

Direkcija je obračunala i isplatila osnovnu platu, dodatke na platu i naknade plate za dvoje zaposlenih u iznosu od 2,9 miliona dinara, a da za njih ne poseduje dnevne evidencije o ostvarenim časovima rada, u skladu sa propisima.

Zbog pogrešno određenog koeficijenta radnog mesta, Direkcija je rashode za zaposlene više obračunala i isplatila u iznosu od 975 hiljada dinara za 11 službenika, dok je jednom državnom službeniku manje obračunala i isplatila iznos od 108 hiljada dinara.

U 2023. godini, Direkcija je isplatila dodatak za rad duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad) u iznosu od 10,21 miliona dinara, bez dokaza da je i ostvaren. Zaposleno je tokom 2023. godine deset lica na neodređeno vreme u skladu sa članom 27k stav 1 Zakona o budžetskom sistemu, ali nije pribavljala saglasnost nadležne Komisije tokom 2023. godine, za angažovanje lica na određeno vreme (povećan obim posla) i/ili po drugom osnovu, preko dozvoljenog broja lica, što nije u skladu sa ovim zakonom i podzakonskim aktom, stoji u izveštaju DRI.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading