računi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Istraživanje ove agencije pokazuje da su prosečni troškovi stanovanja u Evropi u proteklih godinu dana porasli za 54 odsto. Više od trećine stanovnika Evrope, tačnije 37 odsto, navelo je da su morali da pronađu različite načine da bi izmirili ove troškove, dok je skoro petina (19 odsto) priznala da im je bilo teško da sastave kraj s krajem.

Evropska domaćinstva u proseku troše 38 odsto svojih ukupnih prihoda na stanarinu, rate kredita i komunalne troškove. Ovaj trošak je najveći u Sloveniji (43 odsto) i Portugaliji (42 odsto), dok je najniži u Švajcarskoj (30 odsto).

Kako bi mogli da pokriju sve troškove stanovanja, čak 80 odsto ispitanika je izjavilo da su smanjili druge izdatke. Najviše su ograničili troškove za društvene aktivnosti poput izlazaka (41 odsto), zatim za putovanja i luksuzne proizvode (40 odsto), odeću i obuću (30 odsto), pretplatničke usluge (27 odsto), elektronske uređaje (25 odsto), sportske aktivnosti (23 odsto) i osnovne svakodnevne potrebe (16 odsto).

Dodatno, 20 odsto Evropljana je izjavilo da nisu morali da "seku" budžet kako bi pokrili troškove stanovanja.

Takođe, 16 odsto ispitanika smanjilo je troškove za hranu, a ovo smanjivanje je najizraženije u Austriji i Finskoj, gde je taj procenat dostigao 26 odsto.

Istraživanje RE/MAX Europe takođe otkriva da je 15 odsto Evropljana bilo prinuđeno da se zaduži kako bi podmirilo troškove stanovanja. Ovaj trend je najviše prisutan u Turskoj (32 odsto), Bugarskoj (22 odsto) i Rumuniji (20 odsto).

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading