Booking
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Srbija beleži ozbiljne rezultate u oblasti turizma i najnoviji podaci pokazuju da Srbija od turizma zarađuje oko 1,86 milijardi evra što je istorijski rezultat Ministarstva turizma i omladine, naveo je Memić i dodao da bi rezultat bio bolji da nema "sive ekonomije".

U tome i jeste, navodi, problem sa platformom Buking (Booking), koji je aktuelan već neko vreme. Pitanje koje se nameće u nedeljama za nama jeste, da li će ova platforma nastaviti sa radom u našoj zemlji.

"Svi u našoj zemlji moraju poslovati po zakonu. Nekoliko puta smo pokušali da razgovaramo sa predstavnicima Booking-a, dolazili su i razgovarali smo. Pokušali smo da ih uvedemo u zakonske okvire naše zemlje. Oni oglašavaju nelegalne korisnike koji ostvaruju prihode od više miliona evra u našoj zemlji. Buking je tužila i Španija i Rusija i druge zemlje, nije to problem samo kod nas, a Evropski parlament je u maju doneo jednu odluku - da Buking mora poslovati u skladu sa zakonom u zemljama članicama EU. Verujem da ćemo u nedelji koja je pred nama pisati Evropskoj komisiji, kako bismo zatražili ono što želimo, a to je da pokušamo da našu regulativu sprovedemo na toj svetskoj platformi", govori Memić.

On je istakao i da su preduzete mere i da se planiraju sastanci kako bi se rešila situacija.

"Pisali smo Evropskoj komisiji, nadamo se da ćemo sa predstavnicima Buking stupiti u kontakt. Ono što sam zamolio  - naš cij je da budemo deo ovog dogovora koji je EU sproveo sa Bukingom. Uložićemo sve napore da i Srbija bude kao pretpristupna članica, deo ovog dogovora. Ljudi koji posluju sa Booking-om znaju da oni naplaćuju 20% poreza, međutim, kome naplaćuju taj porez, kuda idu te virtuelne kartice? To su neka od pitanja", rekao je Memić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading