magarac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj izvanredni magareći sir se pravi u Srbiji po tradicionalnom receptu koji se prenosi kroz vekove.

Proizvodnja ovog sira je izuzetno zahtevna, jer se muža magaraca obavlja tri puta dnevno, isključivo ručno. Budući da magarice daju samo male količine mleka, sir pule postaje vrlo dragocen.

magarac

Foto: Shutterstock

 

Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mleka. Jedna magarica za godinu dana daje oko 40-45 litara. Dakle, godišnje može da proizvede od 50 do maksimalno 70 kilograma sira.

Bogato vitaminom C, magareće mleko sadrži čak 60 puta više ovog vitamina nego kravlje mleko i ima veoma nizak procenat masti. Sir pule karakteriše meka, mrvičasta tekstura, kao i blago orašast i slatkast ukus, a poznat je i po brojnim zdravstvenim benefitima.

magarac

Foto: Shutterstock

 

Ovaj sir se proizvodi u prirodnom rezervatu Zasavice, gde se gaje magarci i mangulice. S obzirom na skupu proizvodnju, cena sira je sasvim opravdana. Najčešće se koristi kao bogati dodatak raznim jelima piše Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading