Slavko je elektroinženjer koji od ovog voća pravi čudo od biznisa: Nasledio dedovinu, pa razvio plan
- U poslednje vreme veliko je interesovanje za vinom od borovnice. Dobro je za krvnu sliku, cirkulaciju, i uopšte za zdravlje. Parira nekada jedinom i najpopularnijem voćnom vinu od kupine, koje takođe pravimo. Ujedno na tom imanju, koje smo porodično oživeli, od borovnice pravimo i rakiju, koja je prošle godine na Oplenačkoj berbi osvojila zlatnu medalju - kaže Slavko Šević za Dobro jutro.
Ševići prave i džem od borovnice i cede sokove. Imaju zasad od 20 ari i to je ovom elektroinženjeru, koji ima stalni posao u Kragujevcu neka vrsta alternativnog prihoda, koji bi u budućnosti mogao da preraste u primarni.
- Ta zemlja je moja dedovina. Odlučio sam se za borovnicu, jer je izuzetno zdrava i bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima. Istovremeno je i tražena na tržištu. Imamo 600 sadnica sorte djuk. Na imanju imamo još voća, te i od njega pravimo slatku zimnicu. Naravno, sve je bez aditiva i konzervanasa. Što se borovnice tiče, nekako je odlučeno da polovinu roda prodajemo u svežem stanju za konzum, a sa drugom polovinom da pravimo proizvode koji će biti naš zaštitini znak - dodaje Šević.
Slavko je borovnicu počeo da gaji 2021. godine. Zadovoljan je dosadašnjim napretkom, pa planira da proširi zasad u Gornjoj Šatornji, koja ima dobar geografski položaj i klimu za ovu voćnu vrstu, piše Kurir.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)