Porodica Prlić odlično zaradi od biljke koju ne napadaju insekti i bolesti: Retko je na trpezama Srba
Na svom imanju imaju više od 800 sadnica špargle. Veoma je zahvalna, jer oko nje nema puno posla i to je jedina biljka koju ne napada nijedna bolest, niti insekt, i ne tretira se nikakvim preparatima. Zavisno od vremenskih uslova, bere se od kraja marta ili početka aprila do kraja juna. Ukoliko u tom periodu ima dosta kiše, a vreme je malo toplije, bere se tri puta dnevno kako pupoljci ne bi procvetali.
Inače, isplativa je, kilogram košta 1.200 dinara i sve plane što iznesu na pijacu.
- Šparglu smo počeli da uzgajamo sasvim slučajno. Još 1999. godine kupila sam kesicu semena i posejala. Ali, nisam mnogo obraćala pažnju na biljke. Dve godine kasnije dobila sam šećer. Otišla sam kod nutricionistkinje da mi odredi režim ishrane. Rekla mi je da bi mi najviše pomogla špargla. Počela sam svakodnevno da je konzumiram i posle tri meseca više nisam imala šećer. Od tada je aktivno uzgajamo - kaže Mirjana.
Ova vredna domaćica sprema i zimnicu, razna slatka i džemove. Mirjana kaže da se najbolje prodaje slatko od višnje, šljive i smokve, a da je ove godine bio veoma tražen domaći pekmez od šljiva bez cimeta i čokolade, kao i slatko od šljiva sa ljuskom, zapečenih u rerni.
U ponudi i slatka zimnica
Pored ostalog, Mirjana priprema i slatku zimnicu - pravi i džem od kivija, slatko od mandarina, sok i slatko od pupoljaka bagrema i sok od crvenog bosiljka. Biljke bere na planini gde se ništa ne tretira hemijskim preparatima.
- Pomažem Mirjani oko uzgajanja špargli i obrađujem dva hektara pod kukurzom i pšenicom. Celog života se bavimo poljoprivredom i stočarstvom, ali su nas stigle godine, pa sada, umesto nekadašnjih 10 hektara, obrađujemo samo dva. Proizvodimo kukuruz, pšenicu i seno za životinje koje uzgajamo za naše potrebe. Ova godina je bila veoma loša, pa smo obrali samo tri tone kukuruza - navodi Milutin, Novosti.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)