Suzana ne muze krave i ne siri mleko, a prodaje sir od 900 dinara po teglici: Evo u čemu je tajna
Postoje različite teorije kako postati uspešan u poslu, a gotovo sve se slažu da je najbitnija upornost i originalna ideja. E, upravo na toj originalnosti svoj put ka uspehu gradi Piroćanka Suzana Stanojević, iz sela Veliki Jovanovac koja veruje da će njen "bulgur sir" i njegovi jedinstveni ukusi naći put do probirljivih kupaca.
- Bulgur sir je biljni sir koji se pravi od bulgura, odnosno durum pšenice. To je tvrda pšenica koja se obrađuje tako što se ovršena pšenica opere, izlomi i osuši. Posle sušenja opet ide na pranje, a onda se potapa u vodu u kojoj stoji jedno mesec dana da bi fermentisala i da bi došla do mlečne kiseline. Mlečna kiselina se posle obrađuje isključivo ručno, dodaju joj se so, začini i sve što treba i oblikuju se kuglice koje se onda suše. Posle sušenja se kuglice sira stavljaju u maslinovo ulje u kojem stoje bar dve nedelje. Posle toga se pakuje u male teglice za prodaju - objašnjava Suzana za Kurir Biznis proces proizvodnje njenog jedinstvenog biljnog sira.
Dugotrajnost i komplikovanost izrade sira glavni je razlog za njegovu poprilično visoku cenu.
- Mala teglica od 250 ml košta 900 dinara. Najviše ga kupuju vegani, zatim ljudi koji poste i oni koji su alergični na laktozu. Baš zbog toga što postim došla sam na ideju da napravim sir koji bih mogla da jedem u tom periodu. Probala sam, pravila različite sireve, ali me nijedan nije podsećao na mlečni sir kao ovaj. Pravim ga sa tri različita ukusa, natural sa bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom, spajsi sa belim lukom, tucanom alevom paprikom i vlašcem i mediteraneo sa origanom, caciki začinom i začinom za feta sir. Sir može da stoji dve godine, a i kada se teglica otvori može da stoji dva - tri meseca, ali ne sme biti suv, već potopljen u ulju - kaže ova vredna domaćica koja ima poljoprivredno gazdinstvo.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)