Srbi ovo bacaju, a Danci zarade hiljade evra: Kilogram je 700 dinara
Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine. Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugačije.
Inspirativnom idejom istakla se jedna kompanija iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.
Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svetu i koliko se taloga baci svaki dan – bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskoristan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.
Ali Danci kažu: većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca. Pošto su Danci jedni od vodećih svetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sledeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za – uzgajanje bukovače!
Ovaj postupak može biti motivacija mnogima da postupju isto sa talogom kafe u svjim domovima ili na radnommestu.
I vi možete biti svoj odgajivač
Ohlađeni talog kafe mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje.
Prvo se drže tri nedelje na toplom, tamnom mestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premeštaju na nedelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču, piše Punkufer.
Takođe, primećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste.
Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače.
Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio širom sveta – pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje se time bave, što je veoma inspirativno.
To je šolja za kafu delimično napravljena od taloga kafe. "Ova šoljica ima miris kafe pre nego što je sipate u nju", zadovoljno kažu, a uzgajivači dodaju: "Sve je to pola nauka – pola umetnost!"
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)