Upoznajte Branislava Rahara
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

– Znao sam da aronija ima visoku prirodnu otpornost i skromne potrebe za agrotehničkim merama te da je zbog toga pogodna za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Osim ove vredne prehrambene i lekovite biljke bavim se i proizvodnjom borovnice na površini od 2.75 ha. Cela plantaža borovnice je pokrivena protivgradnom mrežom kao i savremenim irigacionim sistemom što je veliki uspeh. I plantaže aronije su takođe u intenzivnom uzgojnom sistemu sa irigacionim sistemom,mašinskim održavanjem što podrazumeva međuredno košenje, okopavanje...

Branislav je svestan koliko mašine olakšavaju ovaj težak posao, pa je od početka svaki zarađeni dinar ulagao u mašinski park. Ponosan je što na njegovu plantažu često dolaze oni koji bi da se i sami isprobaju u tom poslu, a njemu nikada nije teško da ljudima nesebično prenese stečena znanja i iskustva.

– Kod nas se o uzgoju aronije i borovnice nije mnogo znalo. Trebalo je puno truda, čitanja literatute i saradnje sa stručnjacima da bi se stiglo do današnje proizvodnje. Imamo i d.o.o.Trueberry preko koje radimo posao vezan za preradu i prodaju matičnih sokova od aronije. Puno toga ima ali ovo je u kratkim crtama.

Upoznajte Branislava Rahara

Privatna arhiva

 

Branislav kaže da za sada ima jednog radnika u u stalnom radnom odnosu i popriličan broj sezonskih radnika kako na samom održavanju plantaža tako i u berbi borovnice.

– Berbu aronije sam rešio kombajnom, ali berba borovnice je problem. Teško je pronaći ljude u periodu kada je treba obrati, ali se nadam da ćemo i za to pronaći rešenje.

Branislav je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo je u vlasništvu Branislava Rahara

*Mesto: Grabovci kod Rume, Sremski okrug

*Naziv farme: "Branislav Rahar"

*Delatnost: Voćarstvo - organski plantažni uzgoj aronije i borovnice

*Dalja prerada: Prerada i prodaja matičnih sokova od aronije - d.o.o.Trueberry

*Mreže: Fb Branislav Rahar

Upoznajte Branislava Rahara

Privatna arhiva

 

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Ako vaš porodični posao ili posao neko koga znate odgovara navedenim kriterijuma pozivamo vas da se prijavite klikom na ovaj link.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading