Najdomacin
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

Porodica Radović živi u lepoti koja se zove rulalno, brdsko-planinsko područje. I zaista, kada Dobrivoje kaže svoju adresu - zaseok Varjače, mesna zajednica Prilike u Opštini Ivanjica zvuči na kraj sveta. Međutim, njegova šestočlana porodica je baš tu nastavlja da gradi budućnost, na 4 ha svoje zemlje i još 20 ha iznajmljene.

– Moj pokojni otac je ovde došao „na miraz“ pre više od 50 godina u veoma siromašnu porodicu gde smo ja i sestra odrastali u teškim uslovima, bez vode, struje, crepa nad krovom... Kao dete sam pod slamnatim krovom razmišljao o boljem životu i teškim radom sam došao do toga – priča Dobrivoje.

Nije imao ništa od mehanizacije za obradu 4 ha zemlje, pa je krenuo sa

Stočarstvom. Po malo ovaca, svinja, pa krupna stoka i tov bikova... Uz to je krenuo da širi zasade malina, povećavao sadnju krompira i setvu žitarica

Napravio je kuću, štalu i sve potrebne objekte. Kupio 2 traktora 2 i svu mehanizaciju neophodnu za rad i sada iznajmljuje još 20 ha zemlje.

– Borbom za bolju cenu Malina postao sam član Udruzenja proizvođača malina, a pre pet godina i predsednik Asocijacije Malinara Srbije. Ne bavim se politikom, pa mi je to velika čast i obaveza. Kao poljoprivredni proizvođač sam postao član saveta mesne zajednice i svojim radom pokrenuo svoje selo, pa sa gradskom vodom i asfaltom ličimo na izbiljno selo – ponosan je.

Najveći problem njegovog kraja su usitnjene parcele. Najveća obradiva je 60 ari, ali uspevaju da se snađu. Dobrivoje kao svoj najveći uspeh ističe svoju decu.

 

Najdomacin

Privatna arhiva

 

– Nemaština me je vukla u rad i napredak, pa sam deci stvorio neke uslove da se ne muče kao ja. Deca su mi fakultetski obrazovana, a vratili su se u selo. I snajka mi je s fakultetom stigla iz grada. Idemo dalje zajednički da širimo i održavamo naše gazdinstvo, idemo zajedno u nove pobede punim srcem. Može da se živi i napreduje solidno ko hoće da radi jer nam traje dan od jutra do kasno uveče.

Dobrivoje je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Dobrivoja Radovića

*Mesto: Opština Ivanjica, Mz Prilike zaseok Varjače

*Naziv farme: "Poljoprivredno ganzinstvo Radović "

*Delatnost: Voćarstvo, primarno malinarstvo. Na 2,5 ha gaje maline, 1,5 ha zauzima drugo voće, pa sledi krompir koji gaje na hektaru zemlje. Još dva hektara je pod kukuruzom, a ostalo su livade i druge žitarice. Radovići imaju 4 ha svoje zemlje i iznajmljuju još 20 ha.

*Dalja prerada: Ne

*Mreže: Ne

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading