noavc
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kilogram plodova kleke ove jeseni košta 450 dinara. Branje klekovih bobica u novovaroškim selima već je postala tradicija, ali i način na koji su gorštaci pronašli zaradu. Početna cena ovog šumskog ploda sada je 450 dinara. U vreme kada "srade" letinu, tokom jesenjih dana, gorštaci sa visova Murtenice i Zlatara najviše vremena posvećuju kleki, četinaru na kome rađaju plave bobice, a u ovom kraju raste u izobilju.

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu.

- Mnoge zanima i čude se kako to beremo kleku, kako nas ne bodu njene četine i uopšte kako bobice opadaju sa grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica - objašnjvaju berači i dodaju:

- Prilikom branja posuda se prisloni uz stablo kleke, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice). Nakon toga ubrana količina se veje, kako bi se očistila od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište.

Od kleke Gorštaka u svetu se pije džin.

Količine ovih čarobnih bobica, koje beru srpski planinci, koriste se jednim delom u farmaceutskoj industriji, ali i za proizvodnju egzotičnog pića džina, popularnog u celom svetu, prenosi Telegram.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading