Izbor za Najdomaćina
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Suprug je mašinske struke ali je 2010. započeo sopstveni biznis u poljoprivredi. Ja sam diplomirani ekonomista, srednju školu sam završila u Novom Sadu, fakultet u Beogradu. Imala sam posao u struci koji sam napustila zbog obima posla na njivi.

Božići sve rade zajedno i imaju želju da unaprede proizvodnju, prošire delatnost na preradu i stvore uslove da njihovi sinovi ostanu u svom selu.

Kao korisnik sredstava iz programa SCAP, Ivana je nedavno bila gost na konferenciji koju je organizovao Projekat konkurentna poljoprivreda Srbije SCAP i govorila je na panelu u sklopu konferencije.

– Uz pomoć projekta SCAP kupili smo novi traktor i još dve mašine. Nešto smo finansirali uz pomoć banke Intesa sa kojom imamo odličnu saradnju. Mora se na sve misliti, pa useve uvek osiguravamo u Dunav osiguranju, sa kojima takođe imamo odličnu saradnju dužu od 10 godina. Trudimo se da svake godine investiramo, učestvujemo na konkursima APV i UAP i koristimo sredstva za kupovinu novih mašina, kupovinu obradive zemlje, a sad nam je prioritet investiranje u gotov proizvod – domaći ajvar od naše domaće paprike zdravstveno bezbedne, proizvedene po najstrožijim standardima našeg agronoma – kaže Ivana.

Od početne proizvodnje lubenica u Žablju, proizvodnja se povećavala, pa su sadili i brokoli, kineski kupus, krastavce kornišone i bundeve tamburice.

– Sve je iziskivalo puno vremena i truda, pa sam ja, kada sam rodila drugo dete napustila posao i posvetila se kući , deci i pomagala suprugu. Tada samo shvatili da nam je potrebno više zemlje , ukoliko želimo da se bavimo samo povrtarstvom, jer se za ozbiljnu proizvodnju moraju ispoštoavti svi agrotehnički uslovi, a prvi od njih je plodored. Da bi smo to postigli, preselili smo proizvodnju u Čurug , na mesto gde je moj deda nekada imao salaš, mesto za koje kažu da ima najplodniju zemlju na Balkanu , možda i u Evropi. Krenuli smo u ozbiljnu proizvodnju povrća.

Najviše gaje papriku domaće sorte Dukat, na 3 ha, zatim lubenica na 1,5 ha, krastavac kornišon na 0,5 ha, brokoli na 2-3 ha…

– Ne sejemo svake godine iste useve, samo nam je paprika stalna. Angažovali smo zaštitara, išli na predavanja, savetovali se sa iskusnijim starijim kolegama i došli do vrhunskog prinosa paprike od 60 t po ha. Papriku preko otkupljivača plasiramo dalje u trgovinske lance i preko 85 % roda odlazi u prvu klasu. Ostatak prodajemo kao drugu klasu i odlazi u preradu. Plan nam je da ove godine započnemo sopstvenu preradu paprike u ajvar i ostale kisele salate od paprike i tako zaokružimo ceo proces. Lubenice i dinje proizvodimo onoliko koliko možemo na našoj tezgi u našem selu da prodamo

S obzirom na to da nam je plan da ove godine započnemo i preradu paprike, biće i sajt uskoro dostupan, a na društvenim mrežama je aktuelan instagram profil: PG BOŽIĆ – ivana.bozic.vugdalic

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište prepoznale su i kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex koje su podržale izbor za "Najdomaćina 2023" i dale svoj doprinos nagrađivanju i promociji seoskih gazdinstava.

Podsetimo, pored vaših prijava za "Najdomaćina 2023" žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Ivane Božić

*Mesto: Žabalj - Čurug

*Naziv farme: PG „Ivana Božić“

*Delatnost: Povrtarstvo

*Dalja prerada: U planu

*Mreže: Ig PG BOŽIĆ – ivana.bozic.vugdalic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading