konobar
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Svako može sebi da skuva kafu kod kuće, pogotovo što većina ljudi danas ima, recimo, aparate za espreso, o spremanju hrane da i ne govorimo. Ali, ipak to ne može zameniti ljubaznu uslugu konobara u ugostiteljskim objektima. Potražnja za ovim zanimanjem godinama ne jenjava. Uvek ih fali, a poslodavci neretko nude plate veće od republičkog proseka i još bolji bakšiš.

Ovo je posao koji se radi po smenama, najčešće osmočasovnim, ali to diktira obim posla. Isto tako, konobarisanje može da bude dobar izvor zarade za studente ili one koji samo sezonski žele da se bave ovim poslom. Nije mali broj onih koji, iako maju stalan posao, konobarišu vikendom zarad dodatnog prihoda.

Prosečna plata konobara u Beogradu oko 65.000-70.000 dinara

Prosečna plata konobara je oko 65.000-70.000 dinara, a satnica koja se nudi najčećšće na aktuelnim oglasima za posao je oko 350-370 dinara. Početna plata je oko 50.000 dinara, a konobari u Beogradu mogu zaraditi i preko 100.000 dinara u zavisnosti od lokacije i tipa objekta u kojem su zaposleni.

U jednoj objavi na internetu se nudi dnevnica od 3.500 dinara za konobare/konobarice, dok se u većini slučajeva nudi 2.000 dinara. Što se tiče prve ponude, u pitanju je povremeni rad nedeljom i ponedeljkom od 5-15 časova. Bakšiš se, naravno, podrazumeva jer je to neodvojiv deo ovog posla.

Kada se pretražuju oglašivačke stranice, stiče se utisak da se svakog minuta pojavi novi oglas za poziciju konobara ili šankera. Slično je i na društvenim mrežama jer restorani i kafići na svojim zvaničnim nalozima sve češće postavljaju objave "Pridružite se timu" ili "Tražimo pojačanje".

U tom smeru ide i oglas jednog novootvorenog restorana na Novom Beogradu. Oni su spremni da plate budućeg radnika i do 90.000 dinara. Počinje se sa nešto manjim iznosom - 50.000 dinara. Nude mogućnost stalnog zaposlenja, a prednost imaju iskusniji konobari. Radi se puno radno vreme u dve smene, a imaju ponude i za studente. Rad u prijatnom okruženju je sastavi deo opisa posla. Zanimljivo je napomenuti da se kod ovog poslodavca intervju za posao radi onlajn, što je napomenuto u oglasu.

Broj novih kafića raste, a vlasnicima lokala je primat da nađu (dobar) kadar, pa su to i najčešći oglasi. Međutim, u ugostiteljstvu, a samim tim i u sferi konobarisanja, ima raznih sektora. Pažnju nam je privukla ponuda za "konobara na doručku", kome se nudi plata od 60.000-70.000 dinara. Ovakve pozicije se najčešće traže u menzama ili korporativnim proslavama.

Kako se navodi u opisu oglasa, ova pozicija podrazumeva rad u prvoj smeni od 6 do 14 časova. Konobarima su obezbeđeni adekvatna profesionalna uniforma i topli obrok. Od njih se očekuje, na primer, da serviraju stolove pre i posle gostiju, dopunjavaju hranu na švedskom stolu, dopuna hrane na istim, kao i poznavanje sastava jela.

Šta čini dobrog konobara?

Čini se da se konobarisanjem može baviti svako. Međutim, profesionalni konobari se s tim neće složiti, a u to se i sami možete uveriti kada razmislite koliko ste puta bili razočarani uslugom. Ili naprotiv, koliko vas je neko prijatno i nenametljivo poslužio ili pomogao u izboru hrane ili pića.

Ovaj posao zahteva rad sa ljudima što implicira neophodnost veštine razgovora. Zato je komunikativnost na prvom mestu u gotovo svim oglasima. Velika prednost stoga je poznavanje engleskog jezika, naročito na lokacijama u Beogradu atraktivnim turistima ili u tržnim centrima. Pored toga, ključna stvar je i dobra fizička spremnost jer cela smena podnosi "na nogama". Odgovornost, pouzdanost i timski rad su takođe na ceni. Uz te osobine se vrlo lako može napredovati do nekih rukovodećih pozicija. Poznavanje administracije se često traži od konobara, za pta se i obučavaju pored pravilnog načina nošenja ajncera ili donošenja hrane.

Diploma konobara se dobija nakon završetka trogodišnje ili četvorogodišnje srednje stručne škole, smer Konobar ili Ugostiteljski tehničar. Postoje i brojni kursevi za ovo zanimanje, koji se na internetu mogu rezervisati već od 15.000 dinara! Međutim, Ministarstvo trgovine i turizma je usvojilo odluku da konobari u restoranima i hotelima mogu da rade bez tražene školske spreme, koja je ranijim Zakonom bila obavezna. Do ovoga je došlo nakon insistiranja poslodavaca jer je manjak ovih radnika na tržištu rada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading