NIKO NEĆE DA POSTANE ASISTENT Ogroman problem na fakultetima: Niko se ne školuje da bi se bavio naukom, nego da zarađuju
Foto: Alo/Foto: Alo!/Vladimir Marković

Zbog toga fakulteti koji školuju kadrove za privredu, kao što su Ekonomski, Mašinski, Rudarsko-geološki, Elektrotehnički... imaju sve više problema da privole dobre studente da ostanu na fakultetu i karijeru grade u akademskoj zajednici.

Ekonomski fakultet jedna je od visokoškolskih ustanova koja se suočava sa ovim problemom, a pojedini profesori tvrde da ovaj fakultet ima pet asistenata, a trebalo bi da ih ima barem 30.

Problem je novac, odnosno male plate u visokom obrazovanju, a nekadašnji dekan prof. dr Branislav Boričić kaže da niko ne studira ekonomiju da bi se bavio naukom, nego da bi zarađivao novac.

"Na računovodstvenim smerovima i statistici vrlo je teško zadržati nekoga jer je to znanje veoma cenjeno i za tim kadrovima vlada velika potražnja", kaže Boričić.

On navodi da je plata asistenta na fakultetu koji ima pune ruke posla, predavanja, dežurstva na ispitima i slično, 100.000 dinara, a da u kompanijama, i to kao početnik, može da dobije bar 200.000.

Jedan od fakulteta koji bi za nekoliko godina mogao ostati bez profesora je Rudarsko-geološki, na šta je upozorila dekan prof. dr Biljana Abolmasov.

Ona je navela da u narednih sedam godina čak 48 profesora sa ovog fakulteta odlazi u penziju, pa će se i fakulet, ali i država, suočiti s ozbiljnim nedostatkom kadrova.

Na Mašinskom fakultetu situacija je nešto bolja. Dekan prof. dr Vladimir Popović kaže da i na ovom fakultetu imaju donekle problem da zadrže najbolje studente, ali da ipak uspevaju da obezbede potreban kadar na starijim godinama.

"Međutim, imamo problema da nađemo asistente na nižim godinama iz tri predmeta, matematike, fizike i elektrotehnike. Njih uzimamo sa matičnih fakulteta", kaže Popović koji takođe smatra da su niske plate razlog zbog koje mladi neće u prosvetu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading