SRPKI DOMAĆINI ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE Potražnja veća iz godine u godinu, cena je do 350 dinara po komadu!
Selo Vinča je nadaleko poznat voćarsko – vinogradarski kraj pa ne čudi zašto je porodica Kačarević iz ovoga sela čitav svoj životni vek posvetila upravo voćarstvu. Naime, oni se bave proizvodnjom sadnica a potražnja za sadnim materijalom svake godine je zadovoljavajuća.
- Proizvodnja sadnog materijala je tradicija u porodici Kačarević u Vinči. Pokojni deda Janko je 1926. godine završio srednju poljoprivrednu školu u Bukovu i vratio se kući i prvi krenuo sa kalemarstvom na ovom terenu. Tada je proizvodnja bila daleko manja, radilo se par hiljada sadnica, posle njega je proširio proizvodnju otac Veljko a zatim smo nastavili brat Željko i ja. Radimo jabučasto i koštičavo voće, jabuka, kruška, dunja, mušmula, kajsija, šljiva, višnja, trešnja, breskva, nektarina, više raznih sorti“, kaže za RINU Verko Kačarević, proizvođač sadnog materijala iz Vinče.
Ovaj domaćin ističe da proizvodnja sadnica nije jednostavan posao i zahteva niz mera koje se moraju ispoštovati da bi kupci dobili kvalitetnu, jednogodišnju ili dvogodišnju sadnicu.
- Sama proizvodnja traje dve godine, obavlja se uz reku Jasenicu gde je plodno zemljište, tu je ispoštovana i prostorna izolacija jer se mora izolovati od voća koje se gaji. Poslednjih godina sve veća je potražnja za starim sorta ali i dalje su to manje količine. Mi za sada u ponudi imamo jabuku kožaru i kruške lubeničarku i karamanku, planiramo da proširimo taj stari sortiment“, naglašava Kačarević.
Cena sadnica je 250 do 350 dinara po komadu, zavisno od starosti i voćne vrste.
Lepi jesenji dani ideaalni su za sadnju zbog niza prednosti, pa ovaj stručnjak iz oblasti poljoprivrede ističe da svako ko planira da sadi voće taj posao završi do nove godine.
- Krenula je sadnja, kako kreće period mirovanja voća tako počinje i sadnja. U novembru se najviše sadnica i posadi, bitno je samo da zemlja nije zaleđena, pod snegom i da nije kaljavo. Ove godine imali smo ekstremnu sušu pa i sadnja kasni. Moram naglasiti da je jesenja sadnja daleko kvalitetnija jer korenov sistem radi, pušta sitne žilice i voćka se prima. Ako je prolećna sadnja, manje su šanse da se primi ako nema dovoljno vode“, objašnjava Kačarević.
Ova porodica godišnje proizvodi od 70 do 80 000 sadnica, prodaja varira zavisno od godine do godine a prema Verkovim rečima najviše se traži šljiva, zatim dunja, kajsija, trešnja, višnja, dok se sadnice jabuke najslabije prodaju.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)