MINISTAR FINANSIJA OBJAVIO VELIKE VESTI Menja se način plaćanja koji smo do sada poznavali, a novi priliv novca leže na račun građana Srbije
Printscreen

Ministar finansija Siniša Mali najavio je isplatu pomoći građanima Srbije.

Mali je na TV Prva govorio o novom paketu pomoći građanima i privredi.

"Ovog jutra sa @marijana_tabakovic na @jutronaprvoj razgovaramo o isplatama u okviru Trećeg paketa pomoći gradjanima i privredi. Danas će biti isplaćena pomoć od 60 evra nezaposlenima, kojima otvaramo namenske račune u @postanskastedionica gde će se naći taj novac. Kada je reč o prijavi za 3.000 dinara za vakcinisane, imate vremena do sutra da se prijavite na adresi pmi.trezor.gov.rs. Takodje, 16. juna ovaj novac će biti isplaćen penzionerima, a od 17. juna i ostalim gradjanima koji su se za to prijavili.", napisao je Mali na Instagramu.

 

Mali je rekao da vakcinisani penzioneri, ali i ostali punoletni u ovoj nedelji treba da očekuju uplatu od 3.000 dinara na svoj račun.

- Srbija u poslednje dve godine, osim u sportu, pravi uspehe i u zdravstvu i u ekonomiji. Isplata jednog dela paketa počinje danas. Prošle nedelje smo, podsetiću, treći put isplatili pola minimalne zarade. Danas sledi isplata svim nezaposlenima - poručio je ministar.

Svima će biti otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, naglasio je.

- Država je u toku ove pandemije pokazala da je jaka, snažna, da možemo da budemo dovoljno kredibilni. Isplaćivali smo prvi, drugi, sada i ovaj treći paket i sva obećanja ispunjavamo. Rok za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane ističe sutra, naglasio je Mali i dodao da je namera države da nagradi one koji su se vakcinisali.

- Mi 16. juna već isplaćujemo penzionere, a od 17. ćemo sukcesivno isplaćivati sve ostale građane - ocenio je on.

Otvara se prostor za povećanje plata i penzija, kazao je ministar finansija.

Novi način plaćanja

Ministar je najavio i novi način plaćanja, ali i kontrole crnog tržišta prilikom prodaje, odnosno kupovine.

- Ceo proces kupovine bi trebalo da bude digitalizovan - najavio je Mali.

Novi sistem fiskalizacije počinje sa primenom od 1. januara, a  ministar je najavio sastanak sa proizvođačima.

- Cilj nam je da podstaknemo industriju. Biće mnogo novina, imaćemo mnoge stvari koje će biti digitalizovane - kaže on.

Takođe, građani će na svakom računu dobijati QR kod koji će moći da skeniraju račun i izvrše plaćanje putam mobilnih telefona.

- Svaki račun imaće svoj QR kod i putem telefona ćete moći da proverite da li je on ispravan. Neće biti potrebe za isečcima - ispričao je Mali.

On je naveo da je fiskalizacija izuzetno važna za dobrobit svih građana Srbije.

- Svaki račun koji nije izdat, zapravo je uzet novac od svih nas. Šta mislite odakle sav ovaj novac kojim država isplaćuje pomoć građanima? Dve je to iz budžeta, a moramo zajedno da radimo na tome da se u budžet priliva novac. Zato insisitiramo da građani uzimaju račune - rekao je Mali i izrazio uverenje da će se građani veoma brzo navići na nove tehnologije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Goran

14.06.2021 08:52

Uskoro kao u Kini, odete na pijacu i umesto da platite novcem, skenirate qr kod na tezgi i prodavac odmah- za 5 do 10 sec, vidi da ste platili. Drzava hoce da ima sto manje gotovog novca u opticaju jer takav novac ne moze da kontrolise.

Branko

14.06.2021 11:14

A kako smo prošli juče u Novom Saadu nema informacija nigde?

Bane

14.06.2021 13:48

Ne interesuje me elektronsko plaćanje. Hoću isečak. Ne može to mali (malo) da ukine.