ALO U HERCEG NOVOM Atmosfera uoči izbora blago napeta, građani ne žele da pričaju o politici

Alo; M.J. | Crna Gora 09.05.2021 07:57 >> 08:07

U Herceg Novom danas se održavaju lokalni izbori.

Alo

Prema podacima MUP-a Crne Gore, pravo glasa u ovoj opštini ima 25.590 birača, što je za 83 glasača više nego na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine.

Građani će glasati na 51 biračkom mestu.

Alo

Alo

 

- OIK je uglavnom tehničke pripreme završio na vreme. U utorak i sredu  podeljen je birački materijal svim odborima, kazala je Mirjana Ivanović, predsednica OIK Herceg Novi.

Lokalni parlament imaće 35 odbornika, a na ovim izborima učestvuje šest izbornih lista.

Alo

Alo

 

Prva na listi je Novska lista koja nastupa samostalno pod sloganom "Naš Novi, naš brod", a nosilac je dr Savo Marić. Druga je koalicija "Evropski tim za Herceg Novi" koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate, nosilac liste je dr Predrag Peđa Dabović. Treći na glasačkom listiću biće Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi pod sloganom “Pravi Novi – sloboda u našim rukama” koja prvi put nastupa na izborima za lokalnu Skupštinu i predvodi je Milan Zarić.

Alo

Alo

 

Četvrta je izborna lista “Za budućnost Herceg Novog i Boke” čine DF, SNP i Radnička partija, koju predvodi politikolog – master međunarodnih poslova, Ivan Otović. Na petom mestu na glasačkom listiću je koalicija “Stevan Katić – Ni lijevo ni desno, pravac Novi” koju čine Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije. Ovu listu predvodi aktuelni predsednik opštine, Stevan Katić. Na šestom mestu nalazi se koalicija “Crno na bijelo – može bokeški”, koju predvodi URA, a sa njom su još Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci. Nosilac liste je dr Draško Rašković.

Prema popisu iz 2011. godine u Herceg Novom živi nešto preko 30.000 stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi. Crnogoraca je 33 odsto, a Hrvata 2 odsto dok je Bošnjaka, Muslimana, Albanaca manje od jednog procenta.

Alo

Alo

 

Građani izbegavaju da razgovaraju o politici i sutrašnjim izborima.

- Nemojte me o tome pitati. Neću, nemojte. Videli ste poruku na bilbordu koju su nam ostavili, rekla je jedna starija gospođa.

Pre nekoliko dana na jednom bilbordu u Herceg Novom nepoznate osobe ispisale su fašističku poruku "Srbe na vrbe." Ovaj grafit uznemirio je lokalno srpsko stanovništvo.

"Ponosno kažemo da smo Srbi!"

Nosilac liste "Za budućnost Herceg Novog i Boke", koju čine Demokratski front, SNP i Radnička partija, Ivan Otović kaže da je uveren da će ova lista na izborima napraviti odličan rezultat.

On za Alo kaže da je Herceg Novi uvek imao slobodarski duh i da su građani znali da odgovore na pritiske DPS.

- Ponosno kažemo da smo deo srpskog naroda, da je naš maternji jezik srpski i da je naša Srpska pravoslava crkva, kaže Otović.  On je dodao da je koalicija koju prevodi i tokom predizborne kampanje pokazala da ima kapaciteta da još snažnije pokrene Herceg Novi.

Expand player
Pogledajte više