PREVARANT KUPUJE VREME Krivokapić spremio ključnu izmenu u Temeljnom ugovoru, SPC na to neće pristati!

Alo.rs/Borba/N.A. | Crna Gora 17.07.2021 18:22

Održan sastanak Pravnog saveta Mitropolije SPC-a: Premijer Krivokapić ignorisao Mitropolita Joanikija i vladike i nije im dostavio izmenjeni Temeljni ugovor, SPC jedinstvena u stavu da se samo Patrijarh pita po ovom pitanju!

Printscreen

Premijer Zdravko Krivokapić ignorisao je Mitropolita Joanikija i vladike u Crnoj Gori i nije im dostavio tekst izmijenjenog Temeljnog ugovora.

O tekstu Temeljnog ugovora, koji je sačinio Krivokapić sa svojim timom, Mitropolija Joanikija upoznao je Patrijarh Porfirije.

Kako se saznaje, sinoć je održan sastanak članova Pravnog saveta Mitropolije kojem su prisustvovali Mitropolit Joanikije, kao i vladike Metodije i Dimitrije.

Na sastanku su članovi Pravnog saveta upoznati od strane Mitropolita Joanikija da je on iz Patrijaršije dobio tekst Temeljnog ugovora i to bez preambule koja je najvažniji deo dokumenta. Kako se saznaje, preambulu dokumenta nije dobio ni sam Patrijarh, što otvara sumnju da Krivokapić i njegov tim nisu bili otvoreni do kraja prema SPC.

Više sagovornika je potvrdilo da ima jedna značajna izmena u Temeljnom ugovoru kojom Krivokapić želi da Vlada kontroliše neke stvari u Crkvi, odnosno, procese koji mogu biti pokrenuti u narednom periodu, a koji treba da budu pravo Crkve a ne Vlade. Tim članom, koji je jasno je, sugerisala URA, menja se sadržina prethodno dogovorenog Temeljnog ugovora.

Jasno je sada da Krivokapić na sve načine kupuje vreme i odlaže potpisivanje Temeljnog ugovora pa iznalazi raznorazne izgovore samo da ne stavi potpis na ugovor sa Crkvom koji je već bio usaglašen a koji on sada menja na svoju ruku.

Mitropolit Joanikije, vladike i članovi Pravnog saveta stanovišta su da sve dalje korake vezano za Temeljni ugovor treba da preuzmu Patrijarh i Sinod, kao i da je jedini Temeljni ugovor za njih prihvatljiv onaj koji je sačinjen za vreme mandata  ministra pravde Vladimira Leposavića i generalnog sekretara Boža Milonjića koje je Krivokapić smenio, i to Leposavića zajedno sa DPS-om!

Expand player
Pogledajte više