Šta se to sprema srpskim pravoslavnim vernicima i Joanikiju na Cetinju?
EPA/TOMS KALNINS

 

Knežević je rekao da će ta odluka biti doneta krajem avgusta ili početkom septembra u vidu smernica i zaključaka koji će biti predočeni mitropolitu Joanikiju.

Gostujući na Televiziji Pink ocenio je da je trenutna situacija u Crnoj Gori „bezbednosno veoma kompleksna“ i da će narednih dana biti dodatno analizirana.

- Nadam se da će se stvoriti svi zakonski uslovi i sve bezbednosne pretpostavke da sve prođe u miru i da svako ko želi da protestuje to radi u skladu sa zakonom, a svako ko želi da dođe na Cetinje bude tamo prisutan i da mu se garantuje bezbednost - rekao je Knežević.

Šta se to sprema srpskim pravoslavnim vernicima i Joanikiju na Cetinju?

EPA

 

Knežević je napomenuo i da protest, koji je održan na Cetinju u nedelju, nije bio prijavljen u skladu sa zakonom i nisu bili jasno označeni organizatori, pa je sa bezbednosnog stanovišta taj miting mogao biti i zabranjen.

Okupilo se nekoliko hiljada ljudi iz čitave Crne Gore, a inspirator toga okupljanja je bio Veselin Veljović, bivši direktor crnogorske policije i savetnik predsednika države. On je svojim dosadašnjim nastupima pozivao na rušenje ustavnog poretka i neku vrstu „saoizacije“ Crne Gore, rekao je Knežević.

On smatra da skup koji je u nedelju održan na Cetinju u stvari predstavlja „saoizaciju“ Crne Gore, jer je poručeno da vernici Srpske pravoslavne crkve i mitropolit Joanikije, koji je rođen u Crnoj Gori, ne mogu doći 5. septembra na Cetinje.

Đukanović i Krivokapić presuđuju

Šta se to sprema srpskim pravoslavnim vernicima i Joanikiju na Cetinju?

Printscreen

 

Odluku o tome gde će biti ustoličen mitropolit Joanikije, na Cetinju ili u Podgorici, doneće Veće za nacionalnu bezbednost i Savet bezbednosti koji čine predsednik Skupštine Aleksa Bečić, predsednik vlade Zdravko Krivokapić i predsednik države Milo Đukanović. Paradoksalno, Đukanović koji je najveći protivnik SPC, i predsednik koji želi da stvori neku svoju crkvu, učestvuje u donošenju odluke gde će biti ustoličen mitropolit, ističe portal borba.me.

Kao predsednik Crne Gore i predsednik Veća za nacionalnu bezbednost daće svoje mišljenje o ustoličenju najvećeg crkvenog poglavara u Crnoj Gori. Tako će onaj koji je radio protiv jedine kanonski priznate Crkve u Crnoj Gori odlučivati i o bezbednosti vernog naroda i o tome gde će mitropolit biti ustoličen.

 

Knežević je istakao i da smatra da je Demokratska partija izgubila prošlogodišnje izbore upravo zato što je njena politika bila zasnovana na antisrpstvu i što je pokušala da stvori jednu novu Crnu Goru, koja je trebalo da Srbe u Crnoj Gori asimiluje i spusti ispod 15 odsto.

Bezbednost na prvom mestu

Sjedinjene Američke Države izrazile su „zabrinutost zbog zaoštravanja retorike“ u vezi sa ustoličenjem mitropolita SPC na Cetinju 5. septembra i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

„Ohrabrujemo crnogorske vlasti i MCP SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega“, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su SAD zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

„Istovremeno, SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje“, zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading