Burek
Profimedia
Burek

Profimedia

Burek, Foto: Profimedia

Sastojci za nadev:

500 g junećeg mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 kk soli
1 kk začina (dadatak jelu)

Sastojci za testo:

500 g brašna
250 ml vode
50 ml ulja
1 kk soli

Priprema:

U veliku posudu naspite brašno posolite ga i dodajte dve kašike ulja, pa dosipajte 250 ml mlake vode dok ne dobijete lepo žitko testo koje se ne lepi.

Testo podelite ga na tri dela i svaki deo premesite da dobijete tri loptice (jufke) testa. Svaku namažite sa uljem i ostavite na krpi pokrivene folijom da odstoje oko 40 minuta.

Dok testo stoji napravite nadev i ugrejte rernu na 250 stepeni.

Nadev pripremite tako što ćete da oljuštite i sitno isečete obe vrste luka, dodate mleveno meso i začinite po ukusu.

Testo razvucite na pamučnom stoljnaku što možete tanje. Po dužoj ivici rasporedite nadev oko 30 centimetara u širinu. Isto uradite i na paralelnoj ivici, pa pažljivo uz pomoć stoljnaka uvijte dve rolne ka sredini. Testo na sredini presecite, pa svaki valjak uvijte u malu spiralu. Od svake jufke ćete dobiti po dva bureka.

Složite tako napravljene bureke u dobro podmazanu tepsiju i svaki premažite s još malo ulja. Stavite ih u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Kad burek porumeni svaki premažite sa po malo provrele vode u koju ste dodali samo malo ulja i vratite ih da se kratko zapeku.

Gotov burek prekrijte vlažnom krpom i ostavite desetak minuta da se malo ohladi.

Komentari (5)

lični stav.

21.01.2017 06:24

Ovo se po srpski zove BANICA SAVIJAČA, kakav burek, kakvi bakrači...

??????

21.01.2017 15:24

@lični stav. - Ovo je BOSANSKI BUREK! Citaj ,tekst!! Kakva savijaca,kakvi bakraci?! CITAJ,TEKST!!!

Alex

21.01.2017 15:38

@lični stav. - Ovo je recept,za BOSANSKI BUREK,jedan jedini,jedinstveni u svetu,a ti ga mozes zvati,na srpskom,i ''pasulj sa mesom'',tvoj problem,ali,nemoj potcenjivati,Bosansku tradiciju,i ujedno i dobru volju,redakcije!

LULA

21.01.2017 15:43

@lični stav. - Pise i ''na plotu'',ali,nije.. Ti se zaletis,i slomis ......;Bravo,i hvala redakciji za ovaj recept.;Tesko je razvuci kore,i napraviti ovaj burek,ali,iz vise puta,uspeva..I naravno,obavezno;JUNECE MLEVENO MESO!

Stefan

21.01.2017 14:55

Ovo nije burek, nego obična pita! Zna se šta je u Srbiji burek, a kako oni u drugim državama zovu pitu, to je njihova stvar. Dokle ćemo mi iz Srbije da odmah prihvatamo da sve što je tuđe je bolje i "stvarnije" od našeg!?