Na Đurđevdan se tradicionalno okupljaju u Vraništu
Promo
Na Đurđevdan se tradicionalno okupljaju u Vraništu

Promo

Na Đurđevdan se tradicionalno okupljaju u Vraništu, Foto: Promo

Čestitke povodom praznika Gorancima uputili su srpski ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je Gorancima obećao pomoć Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Oni su prethodno razgovarali u Gori sa predstavnicima privremenog opštinskog organa i istakli da razvitak ovog kraja leži u razvoju poljoprivrede, odnosno uzgoju malinarstva.

- Nadam se da ćemo Gorance, koji su raseljeni, konkretnim delima motivisati da se vrate iz tih sredina u kojima trenutno žive. Oni mogu da računaju na podršku Vlade Srbije, Kancelarije za KiM i Ministarstva kosovske vlade, gde su Srbi ministri. Zajedno sa njima trudićemo se da maksimalno obezbedimo da ljudi u Gori od svog rada žive mnogo bolje nego do sada - kazao je Kozarev.
Ministar Jevtić je kazao da će Ministarstvo za zajednice i povratak pomoći onim Gorancima koji žele da se vrate u rodni kraj i obnove svoje kuće.

Adem Hodža, predsednik privremenog opštinskog organa u Gori, pozvao je sve da posete Goru i uvere se u, kako je kazao, gostoprimstvo i gostoljubivost dobrih domaćina Goranaca. Na Gori živi oko 10.000 Goranaca, a mnogo veći broj njih je raseljen i živi u centralnoj Srbiji, Crnoj Gori, ostalim zemljama regiona i inostranstvu. Na Đurđevdan se tradicionalno okupe u Vraništu, a neki od njih obuku i goransku nošnju.