Iza Plutona postoji još jedna planeta?!

M. S. P. | Hi-Tech 2016-01-20 18:15:26 2016-01-20 18:15:26

Brojni astronomi i "astronomi" vekovima su tvrdili da Sunčev sistem čini i Planeta X, koju niko nikada nije video. Danas su se pojavila dvojica naučnika, koji kažu da imaju čvrste dokaze za takvu tvrdnju i da očekuju da im kolege pomognu da je uoče teleskopima.

Profimedia

Prva asocija na tvrdnju da Sunčev sistem izgleda ima devetu planetu bila bi da je Plutonu vraćen status tog nebeskog tela. Ali, u pitanju je nešto drugo i mnogo veće, a nalazi se daleko iza Neptuna i otprilike je iste veličine kao i trenutno poslednja planeta našeg "svemirskog dvorišta".

Ovoj planeti treba čak 15.000 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, smatraju Konstantin Batigin i Majk Braun s Kalifornijskog univerziteta tehnologije (Kaltek) u Pasadeni.

Kako kažu, tokom 4,5 milijardi godina, koliko je star Sunčev sistem, ova planeta je "iskočila" iz standardnih orbita u kojima se nalaze nama poznatih osam, i našla se u eliptičnoj orbiti u kojoj se i sada nalazi.

Batigin i Braun kažu da imaju dokaz postojanja ovog gasovitog džina, za kojeg se vekovima smatralo da postoji i koji ima nadimak "Planeta X".

- Ako kažete: "Imam dokaze o postojanju Planete X", skoro svaki astronom će odgovoriti: "Opet? Ovi su ludi". Zašto je sada drugačije? Pa, zato što smo u pravu - kaže Braun.

Kako objašnjavaju, njihovih proračuni su veoma uzbudljivi, a postoje i naučnici kojima ovo deluje realno. Jedan od njih je Gregori Laflin sa Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu.

- Ne mogu da zamislim veću stvar ako se ispostavi da su u pravu. Nema većeg uzbuđenja od otkrića planete - rekao je Laflin.

Batigin i Braun su do zaključka o postojanju Planete X došli posmatranjem šest objekata koji orbitiraju iza Neptuna. Oni smatraju da postoji samo 0,007 odsto, odnosno 1:15.000 šansi, da je grupisanje tih objekata slučajnost. Štaviše, uvereni su da gravitacija planete čija je masa 10 puta veća od Zemljine utiče na njihove čudne eliptične putanje oko Sunca.

Ova planeta zbog svoje eliptične orbite najbliža je Suncu kada mu priđe na 200 Astronomskih jedinica (AU, prosečna udaljenost Zemlje od Sunca, iznosi oko 150 miliona kilometara, op. aut.), a najveća udaljenost od naše zvezde iznosti između 600 i 1.200 AU.

Braun, naravno, razume da niko neće poverovati u postojanje takve planete sve dok ona ne bude uočena teleskopom.

- Bez direktne detekcije, to je samo hipoteza. Čak iako je veoma dobra hipoteza - kaže on.

Batigin i Braun imaju termin za korišćenje teleskopa na Havajima, kojim traže Planete X, a nadaju se da će im u tome pomoći i drugi astronomi.

Da će takvu pomoć dobiti potvrđuje i recenzija njihovog članka u "Astronomskom žurnalu", koju je napisao italijanski astronom Alesandro Morbideli, koji smatra da su Batigin i Braun "izneli veoma čvrste argumente" i da je on "gotovo uveren u postojanje udaljene planete".

Expand player
Pogledajte više