TUKLI SU ME I GAZILI MOJ KRSTIĆ Grupa Albanaca iz čista mira napala malog Nikolu: Udarali su me iz sve snage
Kosovo online

„Napali su me bez ikakvog razloga. Stariji su od mene, nije im bilo lako da me sustignu i savladaju. Ništa im nisam uradio. Dok su me udarali i šutirali, gledao sam kako gaze moj krst koji su mi pokidali s ogrlice. To mi je najteže palo.“ Ovako govori trinaestogodišnji Nikola Perić iz sela Gojbulja kod Vučitrna, kojeg je u blizini kuće bez ikakvog razloga pretukla grupa Albanaca i nanela mu teške telesne povrede. Dečak kaže da je bio s braćom i drugarima s kojima je igrao fudbal. Tada su im, kaže on, prišli mladići albanske nacionalnosti i odmah ih napali.

TUKLI SU ME I GAZILI MOJ KRSTIĆ Grupa Albanaca iz čista mira napala malog Nikolu: Udarali su me iz sve snage

Kosovo online

 

- Udarali su me iz sve snage, a ja sam pokušao da pobegnem. Sustigli su me i oborili na zemlju. Nisu prestajali da me tuku... Udarali su me pesnicama, šutirali su me po glavi i telu. Jedan od njih mi je tada pokidao zlatni lanac na kojem je bio krstić. Pokušao sam rukom da dohvatim krstić, ali nisam uspeo, oni su ga gazili, šutirali - priča Nikola, koji se nalazi u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici.

U ovom brutalnom napadu dečak je zadobio povrede glave, iznad oka, podlive i posekotine po nogama i rukama. Nakon ukazane hitne medicinske pomoći njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

- Perić je primljen s povredama u vidu nagnječenja leve slepoočnice, levog orbitalnog dela, sa vidnim hematomima, povredom na zadnjoj strani vrata, oguljotinama i hematomima na levoj ruci u predelu lakta i podlaktice, kao i na levoj natkolenici. On je nakon saniranja povreda zadržan na promatranju i najverovatnije će ostati na odeljenju još neko vreme - rekao je hirurg KBC Blažo Turković.

Napad na trinaestogodišnjeg Nikolu Perića samo je jedan u nizu čije su žrtve Srbi na Kosovu i Metohiji i njihova imovina. Danima traje progon srpske povratnice iz Đakovice Dragice Gašić koju Albanci pokušavaju da proteraju sa njenog ognjišta. Na desetine pljački i krađa, skrnavljenje crkava, manastira i grobalja… Sve ovo srpskom i drugom nealbanskom stanovništvu uliva strah u kosti. Napadači su ohrabreni jer policija na tzv. Kosovu skoro nikada i ne reaguje, a nema je i međunarodna zajednica pred čijim očima se dešava progon i terorisanje srpskog stanovništva.

200 etničkih napada na srpski narod i njihovu imovinu bilo je tokom prethodne dve godine na KiM

39 Srba je povređeno

- Život Srba u Gojbulji je veoma težak i mogu slobodno da kažem da se ovako nešto i očekivalo od Albanaca koji svakodnevno provociraju. Oskrnavili su nam crkvu, oštetili groblje, gotovo svakodnevno nas napadaju, dolaze u selo da provociraju, a najčešće je na meti škola gde su i Nikolu napali, kazao je dečakov stric Aleksandar Perić, koji smatra da deo krivice za napade koji se dešavaju ima i tzv. kosovska policija koja, kako kaže, ne radi svoj posao kako treba.

Albanci sve češće napadaju srpsku decu i omladinu jer time žele da pokažu da na Kosovu i Metohiji nema budućnosti za srpsku zajednicu. S ovom konstatacijom slaže se i predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun, koji kaže da je napad na trinaestogodišnjeg Nikolu najopasniji vid nasilja jer se time poručuje njihovim roditeljima da nisu dobrodošli, da treba da spasavaju svoje porodice - decu, tako što će otići sa Kosmeta.

- Кada napadate decu, onda je to poruka i njihovim roditeljima da nisu dobrodošli, da treba da spasavaju svoje porodice – decu, na način da odu odatle gde je bilo napada, i to je jedna sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na KiM nad srpskim narodom - kazao je Drecun.

Šta još treba da se desi?

- Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru Kosova i Metohije? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca, da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine, za koju srpske žrtve ne postoje. Do napada dolazi u danu kada na Kosovu i Metohiji boravi i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije KFOR i mi očekujemo da ta misija svoju dužnost i ispuni - kazao je direktor Kancelarije za KIM Petar Petković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Beba

03.07.2021 07:05

Naravno da je ovo strasno, ali ne vidim da je mali prebijen niti u podlivima

ljuba

03.07.2021 07:24

Samo bih citirao Radovana III....Pobijemo govna i gotovo

Vuk

03.07.2021 08:37

Hoće li Srbija konačno krenuti RECIPROČNO?!

Alma

04.07.2021 10:16

Ovo je za svaku osudu 🤨 prvo zatvoriti roditelje od te djece, jer su od kuce donijeli taj nacionalizam koji posjeduju u sebi a posle i te nasilnike na prevaspitavanje. Dokle vise tolika mrznja, zar nam nije vec dovoljno tesko. Malisanu zelim brz oporavak i da se vise ne ponovi nikome.