SRBIN OJADIO AMERE ZA 4 MILIONA DOLARA! Subotičanin (49) prevario 15 svetski poznatih kompanija uz pomoć lažnih mejl adresa
Foto: Pixabay

Dolijao svetski prevarant! Srbin Dejan Medić (49) optužen je da je ojadio čak 15 svetski poznatih kompanija iz SAD za 3,7 miliona dolara koristeći se lažnim imejl nalozima! Srbin bi se predstavljao kao direktor evropskih filijala tih kompanija, a zatim je na svoje račune prebacivao milione dolara!

Dvojni državljanin Srbije i Mađarske našao se pred Saveznim sudom na Menhetnu u Njujorku, gde je priznao krivicu za višemilionsku prevaru zloupotrebom poslovne elektronske pošte.

- Kao što je priznao na sudu, Dejan Medić je prevario Amerikance i druge ljude širom sveta hiljadama milja daleko od njega. Ovaj slučaj treba da posluži kao upozorenje onima koji misle da mogu da prevare druge i da se sakriju iza anonimnosti interneta na bezbednoj udaljenosti. Naša država i međudržavni partneri će vas pronaći i pozvati vas na odgovornost - poručio je tužilac iz Njujorka za američke medije.

Subotičanina čeka 20 godina robije!

Dejan Medić je, inače, iz Subotice, a funkcionisao je na relaciji Mađarska - Srbija. S obzirom na to da je priznao krivicu za internet prevaru i sajber kriminal, za to krivično delo, po američkom zakonu, može dobiti i do 20 godina robije. On je uhapšen u Mađarskoj, a zatim je izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Srbin se tereti da je od jula 2018. do marta 2019. učestvovao u prevari u kojima se koristio lažnim mejl nalozima kako bi dobio novac od „kompanija žrtava“ koje se nalaze na teritoriji SAD, a zatim ih prebacio u Evropu.

SRBIN OJADIO AMERE ZA 4 MILIONA DOLARA! Subotičanin (49) prevario 15 svetski poznatih kompanija uz pomoć lažnih mejl adresa

Foto: Alo.rs

Savezni sud foto: Tanjug

- Šema se pokretala telefonskim pozivom upućenim američkoj kompaniji sa evropskog telefonskog broja. Tada bi se pozivalac predstavio kao viši izvršni direktor ili član odbora filijale te kompanije na tlu Evrope. Zatražio bi finansijsku pomoć zbog navodnog dugovanja njihove filijale. Kompanija bi tada dobila mejl sa imenom domena koji bi bio sličan njihovom. To je proces poznat kao „spoofing e-pošte“. Članovi te bande bi zatim nastavili komunikaciju koristeći lažne naloge prebacujući novac na svoje račune - tvrde američki izvori, dodavši da je tako prevareno više od deset kompanija:

Šta je e-mail spoofing?

E-mail spoofing je razmena imejl poruka s falsifikovanim pošiljaocem. U takvoj situaciji napadač iskorišćava sistem kako bi slao sa „legitimne adrese” i na taj način zaobišao spam filtere i zaštitu.

- Istraga je otkrila da je ta grupa pokušala da izvuče čak 6,8 dodatnih miliona dolara preko transfera iz kompanija. Ali ta akcija im nije uspela  - pišu mediji.

Nekoliko firmi je navedeno da pošalju čak sredstva direktno na račune mađarskih banaka koje je otvorio i kontrolisao upravo Medić

SRBIN OJADIO AMERE ZA 4 MILIONA DOLARA! Subotičanin (49) prevario 15 svetski poznatih kompanija uz pomoć lažnih mejl adresa

Foto: Alo.rs

 

Neke su slale pare koji su konvertovane u zlatne poluge. Upravo 27. aprila mađarske vlasti su uhapsile Medića, koji je pokušao da pređe mađarsko-srpsku granicu sa tri zlatne poluge koje su bile plen prevare

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Tri Tacke

21.02.2022 08:50

Zbog ovakvih likova Srbijanci ne mogu da prodaju patente i inovacije jer ih svi smatraju za prevarante, uz to Udbosanci i Udbogorci to potvrđuju svojim vezama u i ostranatvu jer Srbijance smatraju mekušcima, a ovi su samo ljubazni. Ovaj možda jeste Srbin, ali sigurno nije Srbijanac. Prave budalu od Srbije. Užas jedan sa ovim likovima. Užas! P. S. Kuš, bre!